Dagelijks wortelsap beschermt krachtig tegen vrije radicalen

Wortelsap heeft een paar interessante voordelen: het sap beschermt krachtig tegen vrije radicalen. Als je dagelijks een paar glazen drinkt verlaagt dit het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Hiernaast verlaagt het ook de systolische bloeddruk en zorgt het voor meer antioxidanten in het bloed, wat natuurlijk belangrijk is om lang vitaal en gezond te blijven. Hoeveel wortelsap drink je dan dagelijks, om van deze voordelen te profiteren?

Dagelijks wortelsap, goede bescherming

Een goede antioxidant status is belangrijks voor een lang behoud van een goede gezondheid. Een vitaal en energiek zonder al te veel aandoeningen ligt eerder binnen handbereik wanneer er voldoende antioxidanten in het bloed zitten. Antioxidanten beschermen lichaamsweefsels en DNA tegen vrije radicalen. Vrije radicalen veroorzaken schade aan cellen en weefsels (oxidatieve stress).

Obesitas en hartaandoeningen zijn meestal afkomstig van een zittende leefstijl en verkeerde eetgewoonten. Er is dan ook een sterke link tussen de consumptie van fruit en groenten, en de cardiovasculaire gezondheid.

Betere antioxidant capaciteit

Toen mensen dagelijks een halve liter wortelsap dronken, bleek na 3 maanden dat de systolische bloeddruk verlaagd was. Het sap verhoogde ook de totale antioxidant capaciteit in het bloed en zorgde voor een afname van vrije radicalen. De onderzoekers concludeerden dan ook dat wortelsap het cardiovasculaire systeem beschermt door een toename van de totale antioxidant status, en door een afname van lipide oxidatie. (Nutrition Journal)

Wat zit er in wortels?

wortelsap2-300x225.jpgWortels bevatten veel vezels, carotenoïden, vitamine C en E. Ook zitten ze boordevol fenolen zoals p-coumarine, chlorogeen en cafeïnezuren. 1. Voeding met fenol bestanddelen verlagen het risico op vasculaire ziekten. 2 Een voorbeeld hiervan is ook epicatechine uit cacao. 3

Fenolbestanddelen remmen de oxidatie van LDL (“slecht cholesterol”) en maken de vorming van plaques lastig.

Wat ook niet onbelangrijk is, is dat ze zorgen voor de ontspanning van bloedvaten. 5 6

 

Uit andere studies

  • Het consumeren van wortelsap laat ook voordelen zien als het gaat om DNA schade, verhoogde antioxidant status en minder ontsteking. 7 8 9
  • Uit een grootschalige studie waarbij mannen 13 jaar lang gevolgd werden, bleek dat degenen met de hoogste carotenoïde spiegels het minst risico liepen op coronaire hartziekten. 10
  • Een andere studie, waarbij mensen 12 jaar lang gevolgd werden,meldde dat de kans op een hartaanval en beroerte groter is wanneer de caroteen concentraties in het bloed laag zijn. 11

De publicatie in Nutrition Journal meldt dat het drinken van 480 ml wortelsap per dag na 3 maanden

De antioxidant status in het bloed verbeterd had

Voor een afname van vrije radicalen (malondialdehyde) gezorgd had

De systolische bloeddruk verlaagde (de diastolysche bloeddruk veranderde niet)

wortelsap3-199x300.jpgDe toegenomen antioxidant status en de afname van malondialdehyde (vrije radicalen) kan toegeschreven worden aan de overvloedige aanwezigheid van alfa- en beta-carotenen.

Het sap van boerenkool heeft ongeveer dezelfde effecten, alleen heeft dit geen invloed op de concentratie van vrije  radicalen 12. Dit kan wel te maken hebben met de hoeveelheden: in de wortelsap-studie werd dagelijks 480 ml gedronken en in de boerenkoolsap-studie was dit dagelijkse 150 ml. 12