Baking soda zet ontsteking “uit” bij auto immuunziekten

natuurlijke luchtverfrisser zelf maken baking soda

Bakingsoda is een veilig en effectief middel bij auto immuunziekten zoals (reumatische) artritis. Nieuw onderzoek in The Journal of Immunology legt exact uit hoe baking soda ontsteking  uit zet en het immuunsysteem kalmeert.

Schakelt ontsteking uit

Baking soda wordt in de keuken gebruikt om cakes en brood te doen rijzen. Natriumbicarbonaat is een erg populair huismiddeltje voor diverse aandoeningen. Zo neem je een half theelepeltje tegen zuurbranden. Of maak je je tanden witter met het middel. Natriumbicarbonaat is geen ongefundeerde hype. Dat maakt een nieuwe studie goed duidelijk.

Tegen o.a. reumatoïde artritis

The Journal of Immunology heeft de nieuwe studie gepubliceerd. Hierin wordt exact onthuld hoe het drinken van een oplossing met baking soda het immuunsysteem klaarmaakt om het op te nemen tegen auto immuunziekten zoals reumatoïde artritis.

De onderzoekers (Augusta University) testten de effecten van baking soda eerst op ratten. Daarna op mensen. Middels een oplossing van baking soda in water.

Nog een voordeel van baking soda: het verhoogt je prestaties, uithoudingsvermogen en gaat verzuring van de spieren tegen. Je bereikt zelfs meer squats dankzij natriumbicarbonaat

Kalmeert het immuunsysteem

De experimenten laten een complex verhaal zien. Over de manier waarop dit zout een signaal afgeeft aan de mesotheliale cellen. Via dit signaal weten de mesotheliale cellen dat het lichaam ok is. En dat er geen aanval is. Dit voorkomt een reactie van het immuunsysteem. Schadelijke auto immuunresponses blijven uit.  

Wat zijn mesotheliale cellen? Deze cellen bekleden de organen en holtes in het lichaam. Ze vormen een afscheiding tussen de organen en weefsels onderling.

Baking soda beïnvloedt onze gezondheid via een intrigerend mechanisme.

baking soda
Baking soda kan een middel zijn om bepaalde immuuncellen “uit te zetten” wanneer dit nodig is.

Natriumbicarbonaat vertelt lichaam “rustig maar”

Baking soda vermindert symptomen van brandend maagzuur. Doordat het de maag aanzet tot productie van meer maagzuur. Hierdoor vindt een snellere en soepele vertering van voedsel plaats. Het keukenmiddel vertelt het lichaam ook (via de mesotheliale cellen) “rustig aan, er is geen bedreiging.”

“Mesotheliale cellen leren dat “het” waarschijnlijk gewoon een hamburger is, en geen bacteriële infectie.”

Studieauteur

En om die reden activeren ze dus niet het hele leger van macrofagen van de milt, of witte bloedcellen die de taak hebben om mogelijke schadelijk materiaal op te ruimen.

“Het drinken van natriumbicarbonaat heeft een impact op de milt en we denken dat dit door de mesotheliale cellen komt.” 

Studieauteur

Mesotheliale cellen communiceren met de organen die ze bekleden. Dit gaat via microvilli (uitstulpingen van het celmembraan). Neurotransmitter acetylcholine maakt de communicatie mogelijk.

Naar ontstekingsvrije conditie

Dus wat gebeurt er eigenlijk? Bij degenen die de oplossing met baking soda dronken was een verschuiving waarneembaar. Die was tussen de verschillende soorten immuuncellen in de milt. De pro-inflammatoire macrofagen (M1) namen af. Terwijl de ontstekingsremmende macrofagen (M2) toenamen.

Chronische nierziekten

Dezelfde cellen bevinden zich ook in het bloed en de nieren. Volgens de auteurs is baking soda ook toepasbaar bij chronische nierziekten. Dit idee ontsprong toen ze onderzochten via welke mechanismen natriumicarbonaat de nierfunctie verbetert.

“We vroegen ons af of baking soda de progressie van een nierziekte remt”

Studieauteur

Dit werd eerst getest bij ratten met een nieraandoening. Vervolgens bij gezonde ratten die als controlegroep fungeerden. Wat te zien was:

  • een daling van de hoeveelheid M1 cellen in de nieren
  • een toename van de hoeveelheid M2 cellen

Zowel de zieke als de gezonde ratten vertoonden dezelfde ontwikkeling. Natriumbicarbonaat beïnvloedt dus de ontsteking respons op cellulair niveau.

Hiermee was de studie nog niet afgelopen. Het team recruteerde gezonde studenten geneeskunde. Hen werd gevraagd om de oplossing met baking soda te drinken. Dat het anti-inflammatoire effect van de vloeistof behalve in de milt ook in het bloed plaatsvond, was duidelijk.

“De verschuiving van een ontsteking naar een ontstekingsvrij profiel gebeurt overal. We zagen het in de nieren, in de milt en nu zien we het in het perifere bloed.”

Auteur van de studie

Baking soda is multifunctioneel: zie de volgende 24 tips en trucs!