Alcohol consumptie verandert mondbacteriën en bevordert zo ziekte

alcohol2-800x533.jpg

Het drinken van alcohol verhoogt het risico op veel ziekten, waaronder een hartaandoening. Een nieuwe studie in Microbiome meldt dat alcohol de balans tussen de bacteriën in de mond verandert, en hoe dit invloed heeft op het hele lichaam.

Alcohol verandert mondbacteriën

Volgens de studie verstoort alcohol het microbioom in de mond dusdanig, dat het schadelijke gevolgen kan hebben voor de hele gezondheid. Alcoholconsumptie is een risicofactor voor diverse ziekten en aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen en zoals recentelijke bleek, ook dementie. 1

Hoe gebeurt dit?

Alcohol werkt op receptoren in het centrale zenuwstelsel die de bloeddruk reguleren. Dit kan een disbalans veroorzaken die tot hypertensie kan leiden. Hiernaast heeft alcohol ook een impact op andere gevoelige biologische mechanismen die het lichaam kwetsbaar maken voor ziekte.

Journal Microbiome heeft nu de bevindingen gepubliceerd van onderzoek van de New York University School of Medicine, waarbij de focus lag op de invloed van alcohol op het microbioom in de mond. De bevindingen indiceren dat een alcoholisch drankje naar alle waarschijnlijkheid de groei van schadelijke bacteriën in de mond bevordert, en tegelijkertijd de ontwikkeling van nuttige probiotische bacteriën om zeep helpt.

“Ons onderzoek geeft duidelijk bewijs dat drinken slecht is voor het behoud van een gezonde bacteriebalans in de mond en dit kan verklaren waarom drinken, net als roken, tot bacteriële veranderingen leidt die in verband staan met kanker en chronische ziekten.”

Senior auteur Jiyoung Ahn

Meer schadelijke bacteriën en minder nuttige

Aan het onderzoek deden 1044 volwassenen mee in de leeftijd van 55-87 jaar. Alle deelnemers waren bij aanvang van de studie gezond en gaven monsters van hun orale bacteriën af. Ook informeerden ze de onderzoekers over hun drinkgewoonten. Van de 1044 dronken er 270 niet, 614 mensen waren gematigde drinnkers en 160 personen dronken zwaar.

Vervolgens werden de biologische data geanalyseerd en de resultaten gecombineerd met de data over het drinkgedrag. Ook werd bekeken  van welke bacteriesoorten de ontwikkeling belemmerd werd.

Ahn en team ontdekten dat alcohol tot de consistente ontwikkeling leidt van schadelijke mondbacteriën zoals Bacteroidales, Actonomyces en Neisseria.

Afname melkzuurbacteriën

Tegelijkertijd namen de gezonde bacteriën, zoals Lactobacillales af. Lactobacillales soorten (melkzuurbacteriën) kunnen juist bepaalde ziekten voorkomen, en konden zich niet normaal ontwikkelen in de monden van drinkers.

“Consumeerders van alcohol hadden een verminderde hoeveelheid Lactobacillales. Andere pathogene soorten werden verrijkt door een hogere alcohol consumptie.”

Kanker en hartziekten

De rijkelijke aanwezigheid van de schadelijke bacteriën kunnen leiden tot de ontwikkeling van hartziekten en kanker aan het hoofd, de nek en het spijsverteringskanaal.

“De gegevens laten zien dat een disbiose in orale bacteriën in verband staat met orale ziekten zoals periodontitis en caries, en mogelijk ook met systematische ziekten zoals darm- en maagkanker en cardiovasculaire ziekten.”

Minderen scheelt

Volgens Ahn kan de schade die veroorzaakt wordt door ongezonde mondbacteriën voorkomen of omgekeerd worden door te minderen met alcoholische drankjes. Verder onderzoek is nodig om te ontdekken op welke manier de diverse soorten alcoholische drankjes de mondbacteriën veranderen. Wellicht verschilt dit onder wijn-, bier- of likeurdrinkers.

Mocht je regelmatig alcohol consumeren en bezorgd zijn over de hoeveelheid melkzuur bacteriën in je mond, en wil je hier wat aan doen, lees dan het aankomende artikel: Mediterrane voeding zorgt voor een toename van Lactobacilli!