Mediterrane voeding ook goed voor gezonde darmflora

medi.jpg

Mediterrane voeding is een van de gezondste diëten ter wereld. Het is goed voor het hart, de bloeddruk, remt veroudering, verlengt de levensduur en beschermt tegen darmkanker. Nu blijkt Mediterrane voeding ook goed te zijn voor de darmflora; het zorgt voor een toename van gunstige darmbacteriën.

Mediterrane voeding voor gezonde darmflora

In vergelijking met een “Westers dieet” neemt de hoeveelheid goede darmbacteriën in overvloed toe als er Mediterrane voeding genuttigd wordt. Dit bleek uit onderzoek op apen. Het onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Nutrition. De Mediterrane voedingsstijl bestaat uit fruit, groenten, volle granen, noten, vis en vlees. De inname van rood vlees is beperkt, en af en toe wordt er een glas rode wijn genuttigd.

Tal van studies belichten de gezondheidsvoordelen van dit type dieet. Het verlaagt de bloeddruk en triglyceriden waarden, is gezond voor het hart, remt veroudering, verlengt de levensduur en verlaagt hiernaast ook de kans op dementie en prostaat- en darmkanker.

Bekijk hier het overzicht

Eerder dit jaar werd het dieet aangewezen als een top dieet bij diabetes, door een panel van experts. De voordelen stoppen echter niet hier!

  • Dertig dagen lang kregen apen het Mediterraan dieet of het Westers dieet. Beide diëten bevatten evenveel calorieën. Het Mediterraan dieet bevatte visolie, olijfolie, boter, eieren, vis, tarwemeel, bonenmeel, fruitpuree, groentesap en sucrose.
  • Het Westerse dieet bevatte reuzel, boter, cholesterol, eieren, rundvet, fructosesiroop en sucrose.

Toename Lactobacillus

medi2-300x197.jpgToen de 30 dagen over waren werden ontlastingsmonsters van de apen geanalyseerd. De apen die “Westers” gegeten hadden, hadden een toename van 0.5% van goede bacteriën in de darmen. Dit was in de Mediterrane groep 7%. Met name Lactobacillus was aanzienlijk verhoogd in de Mediterrane groep.

Als de darmbacteriën niet goed in balans zijn, heeft dit gevolgen voor de hele gezondheid. Dit geldt ook voor de orale bacteriën. Zo blijkt nu dat alcohol de samenstelling van de orale bacteriën verandert, waardoor men kwetsbaarder is voor ziekten.

Gezond gewicht

Lactobacillus behandelt diarree en allerlei andere spijsverteringsproblemen. De bacteriën bevinden zich in de darmen, en ook in gefermenteerde voeding zoals yoghurt en kefir. De bacterie zorgt voor de productie van korte keten vetzuren, gunstig bij de prikkelbare darm en is ontstekingsremmend. De bacteriesoort staat ook in verband met een gezond gewicht.

Een studie uit 2015 noemt Mediterrane voeding de missing link bij ontstekingsziekten en voor de darmflora.

Voeding die voor toename van Lactobacillus zorgt (1 2 3)

Complexe koolhydraten
Visolie
Cacao en thee
Zaden
Plantaardige proteïnen bijvoorbeeld uit erwten en wheypoeder
Gefermenteerde producten

Voeding die voor een afname van Lactobacillus zorgt (1 2 3)

Vetrijke voeding zorgt juist voor een afname
Mensen met overgewicht en obesitas hebben minder Lactobacilli in de darmflora
Kunstmatige zoetstoffen zorgen voor een afname
Fastfood