Waarom je vaker quinoa wilt eten

quinoa2.jpg

Gastartikel door Charlotte/Puur Figuur–  Een aantal jaar geleden had nog vrijwel niemand in Nederland van quinoa gehoord. Nu kom je overal quinoa recepten tegen en kan je het in iedere supermarkt kopen. De voornaamste reden waarom dit pseudograan zo populair is geworden, is omdat het erg gezond en voedzaam is. In dit artikel vertellen we je precies wat quinoa zo gezond maakt.

1: Geweldige bron van eiwitten

quinoa1-300x200.jpgQuinoa is een van de beste plantaardige bronnen van eiwitten. Bij eiwitbronnen gaat het er niet alleen om hoeveel eiwit ze bevatten, de samenstelling van het eiwit is ook belangrijk. Eiwitten zijn namelijk opgebouwd uit verschillende deeltjes, die aminozuren worden genoemd. De hoeveelheid en samenstelling van deze aminozuren varieert per voedingsmiddel.

Sommige aminozuren kan ons lichaam zelf niet aanmaken en moeten we daarom uit onze voeding halen. Dit noemen we essentiële aminozuren. Er zijn veel dierlijke eiwitbronnen die alle essentiële aminozuren bevatten.

Bij plantaardig eten ontbreekt vaak een deel van deze aminozuren, waardoor je verschillende plantaardige eiwitbronnen met elkaar moet combineren om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Quinoa is hier een grote uitzondering op: het bevat namelijk wel alle essentiële aminozuren. Quinoa is daarom perfect als je geen of minder dierlijke producten eet.

2: Rijk aan mineralen

Veel mensen krijgen niet voldoende mineralen binnen. Vooral aan magnesium, kalium en zink hebben veel mensen een tekort. Daarnaast komt bij vrouwen een ijzertekort regelmatig voor.

Quinoa is zeer rijk aan al deze vier mineralen en is daarom een goede manier om je inname een boost te geven. Vooral de hoeveelheid magnesium in quinoa is indrukwekkend. Daarnaast bevat het ook koper, fosfor en foliumzuur.

Een nadeel van quinoa is dat het ook een stofje bevat dat de opname van mineralen kan belemmeren. Dit stofje heet fytinezuur. Je kan quinoa daarom het beste weken in water voor je het kookt. Door het weken neemt de hoeveelheid fytinezuur namelijk af en neem je de mineralen dus beter op.

3: Bescherming tegen vrije radicalen

Ons lichaam krijgt op allerlei manieren te maken met vrije radicalen. Dit zijn atomen of moleculen die niet helemaal compleet zijn: ze missen een deeltje. Dit deeltje “stelen” ze van onze lichaamscellen, waardoor onze cellen beschadigd raken.

Antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk doordat ze hen het missende deeltje geven. Zo worden onze lichaamscellen met rust gelaten. Dit is zeer belangrijk omdat de schade door vrije radicalen het risico op tal van ziektes kan verhogen.

Quinoa helpt om je lichaam tegen vrije radicalen te beschermen doordat het diverse krachtige antioxidanten bevat.

4: Bevat veel vezels

Quinoa bevat enorm veel vezels. Gemiddeld ligt de hoeveelheid vezels tussen de 10 tot 16 gram per 100 gram quinoa. Hiermee scoort quinoa meer dan twee keer zo hoog als de meeste granen.

Het grootste deel van deze vezels is onoplosbaar. Onoplosbare vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie.

Daarnaast bevat quinoa ook oplosbare vezels. Deze helpen om je darmflora gezond te houden, omdat ze een voedingsbron zijn voor de goede bacteriën in onze darmen. Ook dragen ze bij aan een gezond gewicht. Dat brengt ons bij het volgende gezondheidsvoordeel van quinoa.

5: Draagt bij aan een gezond gewicht

quinoa3-300x225.jpgAls je wilt afvallen of wilt voorkomen dat je aankomt, is het belangrijk om voeding te eten die je goed verzadigt. Dit maakt het namelijk vele malen makkelijker om minder te eten en je calorie inname te verlagen. Daardoor zal je lichaam opgeslagen vet als energiebron gaan gebruiken, waardoor je dus vet verbrandt en afvalt.

Quinoa is een goed voorbeeld van verzadigend eten. Het bevat namelijk veel vezels, die samen met vocht voor vulling van je maag zorgen. Deze substantie van vocht en vezels zorgt er bovendien voor dat ander eten niet te snel verteerd wordt.

Daarnaast bevat quinoa ook veel eiwitten, welke langzaam verteerd worden en je maag dus ook langer vullen. Eiwitten hebben bovendien een positief effect op je hormoonhuishouding: ze dragen bij aan de aanmaak van verzadigingshormonen en hebben juist een remmend effect op de productie van het hongerhormoon ghreline.

Om te onthouden

De populariteit van quinoa is zeker terecht. Dit kleine pseudograan (eigenlijk is quinoa een zaadje) helpt namelijk op verschillende manieren om je lichaam gezond te houden. Het bevat veel eiwitten, vezels, mineralen en antioxidanten. Ook helpt het je om minder te eten en af te slanken.

Bronnen: Ranilla LG, Apostolidis E, Genovese MI, Lajolo FM, Shetty K, J Med Food, 2009. H Walter Lopez, Fanny Leenhardt, Charles Coudray, Christian Remesy, International Journal of Food Science & Technology, 2002. Britt Burton-Freeman, The Journal of Nutrition, 2000.