Waarom omega-3 vetzuren belangrijk zijn voor gezonde darmflora

vis.jpg

Als we aan omega-3 vetzuren denken, denken we meestal aan een betere concentratie en een gezonder hart en bloedvaten. Omega-3 vetzuren zijn ook belangrijk voor gezonde darmflora! In dit artikel lees je waarom.

Omega-3 vetzuren ook voor darmflora

Sinds enkele decennia zien wetenschappers het belang van het darm microbioom bij de ontwikkeling van diverse mentale en lichamelijke aandoeningen een stuk minder over het hoofd als voorheen. De darmflora zijn nog nooit zo uitgebreid onderzocht als tegenwoordig. Wat hippocrates al stelde, dat ziekten beginnen in de darmen, wordt nu herontdekt.

Voeding heeft de grootste impact op de darmflora, en voeding die rijk is aan probiotica zou niet mogen ontbreken: dit ligt vrij voor de hand. Dat omega-3 vetzuren ook belangrijk zijn voor een goede balans in het darm microbioom ligt minder voor de hand. Vetzuren beïnvloeden gunstige veranderingen in de samenstellling van de darmbacteriën! Deels heeft dit te maken met het feit dat omega-3 vetzuren voor een toename van butyraat-producerende darmbacteriën zorgt.

Mediterrane voeding

Onlangs bleek dat het Mediterraan dieet erg gunstig is voor een goede balans in de darmflora. Dit type voeding is rijk aan fruit, groenten, olijfolie en vis. Sommige vis bevat veel omega-3 veturen in goede verhoudingen wat betreft EPA/DHA, en meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren. (omega-3 PUFA’s). Omega-3 PUFA’s verlagen de kans op hartaandoeningen en overlijden door een plotselinge hartaanval. Ze hebben kunnen ook beschermen tegen borstkanker. Behalve tegen cardiovasculaire ziekten beschermen ze ook tegen neurodegeneratieve, neuropsychische en ontsteking ziekten. 5

Disbalans kan ziekten veroorzaken

Darmflora spelen een sleutelrol in de rijping van het immuunsysteem, voedselvertering, de stofwisseling van chemische stoffen, vitamine productie. Ze beschermen ook tegen de groei van pathogene bacteriën. Een overgroei van pathogene kolonies kunnen een disbalans (disbiose) in de darmflora veroorzaken, een conditie die voor de ontwikkeling van een breed scala aan ziekten kan zorgen.

Uit een studie bleek het volgende 6:

  • De belangrijkste kolonies, Firmicutes, Actino en Bacteroidetes, veranderen niet als antwoord op omega-3 rijke voeding, hoewel Firmicutes iets toeneemt. Firmicutes en Bacteroidetes vertegenwoordigen samen 95% van het darm microbioom, gevolgd door Actinobacteria, Proteobacteria en Verrumicrobia. 7 8
  • Twee weken dierlijke voeding zonder vis, zorgt voor een drastische uitbreiding van Bacteroidetes en een afname van Firmicutes
  • Het darm microbioom is dus een dynamisch ecosysteem dat ontvankelijk is voor dieetveranderingen.
  • Ook blijkt dat een omega-3 rijk dieet na 2 weken zorgt voor een vermindering van Faecalibacterium. De vetzuren zorgen dus vrij snel voor significante veranderingen in de darmflora, wat de gezondheidsvoordelen bij sommige chronische ziekten verklaart.

Boterzuur

Het zijn vooral Bacteroidetes en Firmicutes die resistent zetmeel omzetten in korte keten vetzuren. Acetaat, propionaat en boterzuur zijn de 3 belangrijkste korte keten vetzuren (SCFA) in de darmen. Deze vetzuren zijn een energiebron voor de epitheelcellen en hebben eigenschappen die ontsteking remmen en signalen afgeven aan het immuunsysteem. 9

Veranderingen na 2 weken

Butyraat-producerende bacteriën nemen toe na de consumptie van omega-3 rijke voeding na twee weken. Hierdoor neemt de productie van boterzuur toe. Boterzuur vervult ook een sleutelrol in de gezondheid van de darmen en is de belangrijkste energiebron voor het darmslijmvlies en een generator van genexpressie, ontsteking, differentiatie en apoptose van cellen. 10

Omdat omega-3 vetzuren voor een toename van boterzuur-producerende bacteriën zorgt, kan het gunstig zijn voor mensen met niet-overdraagbare chronische ziekten.  De compositie van het darm microbioom is bijvoorbeeld tussen mensen met darmkanker en gezonde mensen. Verder is de productie van korte keten vetzuren ook van belangrijk bij de ontwikkeling van obesitas, insulineweerstand en diabetes. 11

Meerdere onderzoeken laten zien dat de consumptie van omega-3 rijke voeding al na 2 weken voor positieve veranderingen zorgt, die de gezondheid ten goede komen. 12  13 14

Het bewijs dat er een verband is tussen de darmflora en de ontwikkeling van ziekten, groeit. Omega-3 vetzuren hebben een duidelijk effect op het milieu van de darmflora. Dit heeft niet alleen effect op de lichamelijke gezondheid, maar ook op de stemming, cognitieve functie (denk aan angst en depressie). Omega-3 PUFA’s kunnen gezien worden als prebiotica en brengen al snel gunstige veranderingen teweeg!