Nieuwe studies melden anti-kanker effect van kurkuma

OEDGEZOND.INFO

Geen specerij wordt tegenwoordig zo grondig onderzocht als kurkuma en de uitkomsten blijven verrassend. Een aantal nieuwe studies melden het anti-kanker effect van de specerij, die te wijten is aan het belangrijkste bioactieve bestanddeel kurkumine. 

Studies: anti-kanker effect kurkuma

kurkumax-300x200.jpg

Borstkanker

Journal of Biology and Biotechnology: Kurkumine zorgt voor een toename van natural killer cells. Natural killer cellen zijn grote lymfocyten die op directe wijzen kankercellen doden. Veel agressieve vormen van kanker, waaronder borstkanker, komen onder de killing effecten van natural killer cellen uit. In deze studie werd kurkumine getest op borstkankercellen en bleek dat de stof een stimulerend effect op specifieke killer cellen had.

Tongkanker

Current Topics in Medical Chemistry: Plaveiselcelcarcinoom op de tong is de meest voorkomende kanker in de mond, waarbij de prognose vaak slecht is. Kurkumine bleek al een goed middel te zijn bij hoofd- en nektumoren, en de bioactieve stof uit kurkuma vermindert de migratie en progressie van plaveiselcelcarcinoom op de tong. Hiernaast bevordert het de dood van kankercellen en remt het de groei van tumoren.

Hersentumor

Toxicology in Vitro: Bij menselijke glioom cellijnen wekt kurkumine geprogrammeerde celdood op. De onderzoekers noemen de veelzijdigheid van kurkumine als het gaat om controle met betrekking tot kankerprogressie.

Ander recent kurkumanieuws

kurkumaolie-300x199.jpg
Meng het kruid met olie en zwarte peper

Beter vetprofiel

In combinatie met gember verlicht kurkuma een verstoord vetprofiel (dyslipidemie) bij diabetes. Beide specerijen doen dit al op zichzelf, maar als duo versterken elkaars werking. 1

Geheugenproblemen

Kurkumine redt het geheugensysteem van neurodegeneratie als dit opgewekt is door fluoride. Resveratrol doet dit ook. Beide stoffen verbeteren het geheugen. Na behandeling met kurkumine of resveratrol vond maar liefst een significante verbetering plaats in de hersengedeelten die in verband staan met leren en geheugen, en verbeterde de antioxidant status. (dierstudie). 2

Combineren met zwarte peper

Kurkuma wordt al lang erkend als medicinale specerij en heeft nu ook bij ons de aandacht van kookfanaten en uit de medische/wetenschappelijke wereld. De specerij houdt oxidatieve en inflammatoire issues onder controle en kan prima ingezet worden bij de symptomen van het metabool syndroom (zoals hyperlipidemie). Ook op angst en depressie heeft kurkuma een nuttig effect.

Om het beste uit je kurkuma te halen, combineer je het met zwarte peper: dit verbetert de bio beschikbaarheid met maar liefst 2000%. 3