Zoete aardappel vs. de gewone: welke is gezonder?

zoeteaardappel.jpg

De zoete aardappel zou een gezonder alternatief zijn voor de gewone aardappel. Maar is dit ook zo?

Zoete of witte aardappel?

Een medium zoete aardappel bevat gemiddeld 103 calorieën, 2.3 gram proteïnen, 0.3 gram vet, 24 gram koolhydraten, 4 gram vezels. Een portie geeft je meer dan 400% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A, en bevat ook veel vitamine C, B, kalium en choline.

Een medium witte aardappel met schil bevat gemiddeld 115 caloriën, 2.5 gram proteïnen, 0.06 gram vet, 27 gram koolhydraten, 4.5 gram vezels en verder vitamine C, B en kalium.

De witte aardappel bevat wel minder vet, en overigens ook suiker, maar de zoete bevat dan weer minder koolhydraten en calorieën. De zoete bevat meer vitamine A en C, en de witte meer proteïne en vezels. Dus welke wint het nu?

Aardappels werden voor het eerst geteeld door de Inca’s in Peru, al zo rond 8000 voor Christus. De aardappel werd in de 16e eeuw naar Europa gebracht, door de Spanjaarden. Hij werd pas rond 1800 populair. De zoete aardappel is technisch gezien geen aardappel: hij behoort niet tot de nachtschadefamilie zoals de witte soort. Ook de zoete aardappel vindt zijn oorsprong in Centraal en Zuid Amerika, maar toch zijn ze een beetje een mysterie. Christopher Columbus at ze tijdens zijn reizen en nam wat mee naar Europa.

“Witte aardappel maakt dik”
Van de witte aardappel zou je dik worden, en ook zou het je bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden. Het is echter de manier waarop je ze eet, wat het verschil maakt. In het zogeheten Westerse dieet eten we ze vaak gebakken of gefrituurd, wat niet de beste keuze is. Sommige studies laten wel zien dat wie meer witte aardappels eet, een hoger risico op diabetes type 2 loopt. En dan maakt het niet uit hoe ze klaar gemaakt zijn.

Als je vette dressings vermijdt zoals kaas, bacon of room kunnen de voordelen echter veel groter zijn dan de nadelen.

Voordelen van de witte aardappel

  • Ze voorzien in antioxidanten zoals flavonoïden, carotenoïden, fenolzuren.
  • Ze houden je langer verzadigd dan andere complexe koolhydraten. Deelnemers aan een onderzoek vonden ze een stuk beter vullen dan witte rijst of pasta. Het eten van witte aardappels had een lagere calorie-inname tot gevolg.

Voordelen van de zoete aardappel

  • Bevat veel vitamine A
  • Een goede keuze voor diabetici of mensen met pre-diabetes
  • Goede bron van mangaan: belangrijk voor de botontwikkeling, stofwisseling, vermindering van symptomen van PMS en voor een betere vitamine opname
  • Bron van magnesium
  • Remmen ontsteking

Is er eigenlijk wel een ‘winnaar’ ?
Beide aardappelsoorten hebben hun voor- en nadelen, het gaat er dus vooral om wat je lekker vindt. Voor beide geldt dat het best met mate geconsumeerd kunnen worden. Je geniet optimaal van de voordelen van de witte en zoete aardappel als je ze niet frituurt, vetrijke dressings vermijdt, geen bewerkte varianten neemt en de schil erop laat. De schil geeft meer smaak, maar ook meer vezels en andere nutriënten. Wat betreft de dressing kun je Griekse yoghurt of honing gebruiken.