Constipatie? Probeer magnesium!

wcpapier.jpg

Magnesium citraat heeft een hoge kans van slagen als remedie tegen constipatie. Constipatie is natuurlijk een symptoom van een onderliggende probleem dat aangepakt moet worden, maar in de tussentijd wil je wel graag van de verstopping af. Dan kan magnesium citraat van pas komen.  

Magnesium bij constipatie

Verstopping is een vervelend probleem: je loopt met een opgezette buik die ook nog pijnlijk kan zijn en de stoelgang verloopt moeilijk. Dit kan het lichaam stress opleveren. Afvalresten, hormonen en gifstoffen die normaal gesproken uitgescheiden zouden worden hopen zich op in de darmen. Van daaruit worden ze weer heropgenomen in de bloedbaan. Uiteindelijk beschadigt dit de darmwand, maar het zorgt ook voor een toegenomen toxische belasting.

Onder de symptomen van verstopping horen hormonale disbalans (zoals bijvoorbeeld PMS), een slechte adem, buikpijn, opgeblazenheid, hoofdpijn, zuurbranden en een moeilijke vertering. Het gebruik van magnesium citraat als laxatief kan de darmen schoonmaken en de symptomen verbeteren.

Juiste dosis

Magnesium citraat kan de ontlasting zachter maken, de darmbewegingen aanmoedigen of juist de darmen ontspannen. Je kunt poeder mengen met water, of de magnesium in capsule vorm nemen. Teveel magnesium citraat kan waterige diarree veroorzaken, dus start met een lage dosis en kijk wat voor jou effectief is. Anders dan stoelgangthee of kruiden veroorzaakt magnesium citraat geen krampen als je het op een rustige manier gebruikt. Sommige andere vormen van magnesium werken ook laxerend, maar kunnen wat rigoureuzer zijn.

Magnesium doet nog veel meer

Magnesium doet meer dan het aanmoedigen van darmbewegingen. Het mineraal speelt een rol in meer dan 300 metabole functies, waaronder de energieproductie en opslag, de afbraak van vetzuren, de samenstelling van proteïnen, activiteit van neurotransmitters, regulatie van hormonen, ontspanning van spieren en een goede botgezondheid. Veel mensen vinden magnesium citraat rustgevend en nemen het voor het slapen gaan.

Het is een hoogst effectieve manier op constipatie aan te pakken. Maar als je verstopping chronische is, zul je naar de oorzaak moeten gaan!

Enkele oorzaken zijn

 • Niet voldoende water drinken
 • Onvoldoende vezels eten
 • Een verslechterde schildklierfunctie
 • Disbiose van de darmflora (te weinig gezonde darmbacteriën)
 • Gebrek aan spijsverteringsenzymen
 • Slechte levergezondheid
 • Weinig maagzuur
 • Disbalans in chemische stoffen in het brain
 • Voedselintoleranties
 • Chronische ontsteking
 • Magnesiumtekort

Mensen met een nieraandoening of hartprobleem kunnen het gebruik van magnesium beter overleggen met de behandelend arts.

Bronnen 1 2 3 4