E 621 verstoort zenuwstelsel ernstig. Waar zit het in?

E621. Een berucht E-nummer. Heet ook wel ve-tsin of mononatriumglutamaat. En is giftig voor zenuwstelsel. Helaas veroorzaakt het persoonlijkheids-, ontwikkelings- en neurologische stoornissen. 

E621 giftig voor hersenen

Mononatriumglutamaat is slecht voor hersenen en zenuwstelsel

Experts waarschuwen voor smaakversterker E621. Een hiervan is biochemiste dr. Reid. Zij stelt dat de andere namen voor het additief soja-ewit, pectine, seizoenskruiden, maïszetmeel en pectine zijn. 

Volgens haar hebben allerlei neurologische en ontwikkelingsstoornissen te maken met het E-nummer. Ook autisme heeft te maken met E621 zegt ze. Want mononatriumglutamaat is giftig voor het zenuwstelsel en schaadt dus de hersenen. 

Verstoort zenuwstelsel

Wat het kan veroorzaken?

 • Woedeaanvallen
 • Apathie
 • Gedragsstoornissen en schizofrenie
 • Autisme

Ve-tsin vind je veel in Chinees en ander Aziatisch eten. Aanvankelijk. Want dit is allang niet meer het geval. 

Tegenwoordig vind je het in 

 • Hartige producten
 • Vleeskruiden
 • Soepen
 • Bouillons
 • Chips
 • Vleeswaren
 • Sauzen

Waar zit het eigenlijk niet in? 

Eerst was mononatriumglutamaat verboden in Europa. Maar wegens belangenverstrengeling toch goedgekeurd. Nu wordt het op grote schaal gebruikt.

Er zijn ingrediënten met een andere naam, die (altijd) MSG bevatten. 

Mononatriumglutamaat is neurotoxisch. Met andere woorden, giftig voor je hersenen.

Dat merk je aan klachten als

 • migraine
 • hoge bloeddruk
 • slapeloosheid
 • hartkloppingen
 • eczeem
 • hyperactiviteit
 • buikpijn
 • slapeloosheid
 • opgezwollenheid 

Samen met E951 is het een van de gevaarlijkste E-nummers. 

Mononatriumglutamaat maakt dik

Helaas leidt E621 tot gedragsstoornissen

Daarbij maakt het nog dik ook. En is E621 verslavend. Waar komen toch die verstoringen in onze hormoonhuishouding vandaan? En hoe komt het dat we continu honger hebben? Denk maar eens aan dit additief. Je gaat er meer van eten dan de bedoeling is. Immers, het is een smaakmaker. 

Niet kunnen stoppen met koolhydraten

Daarom staat mononatriumglutamaat in verband met overgewicht en diabetes. Ve-tsin veroorzaakt vetzin en als gevolg hiervan metabole stoornissen en insulineresistentie. Om maar niet te spreken van hoge triglyceriden waarden. Die koolhydraten waar je maar niet van af kan blijven? Grote kans dat het additief hier aan te wijzen is. 

Maar glutamaat zit toch ook gewoon van nature in voeding? 

Dat klopt. Maar mononatriumglutamaat is echt anders. 

Het wordt gewonnen uit het aminozuur glutamaat of glutamine zuur; een aminozuur die rijkelijk aanwezig is in de natuur. Glutamaat is een van de niet-essentiële aminozuren, wat inhoudt dat het lichaam dit zelf kan produceren. Glutamaat wordt gebruikt als neurotransmitter in het zenuwstelsel en als energiebron. Het dient veel functies in het lichaam en wordt in praktisch alle voeding gevonden. MSG is een wit kristalachtig poeder dat lijkt op keukenzout of suiker. Zoals de naam al zegt, is MSG een product van natrium en glutamaat. Glutamaat in MSG wordt gemaakt door fermentatie van zetmelen. Dus is er chemisch gezien geen verschil tussen glutamaat in MSG en glutamaat in natuurlijke voeding.

Glutamaat in vrije vorm

Maar de stof in de vorm van MSG is niet gebonden binnen grote proteïne molecules die afgebroken moeten worden. Dus heeft het lichaam makkelijker toegang tot deze vrije vorm van glutamaat. Kort gezegd is MSG een zoutmolecuul gecombineerd met aminozuur L-glutamaat. De zoutmolecuul wordt gebruikt om de glutamaat molecuul te stabiliseren.