Zo gezond is peterselie sap!

peterselie.jpg

Peterselie heeft krachtige eigenschappen; van artritis tot osteoporose, het kruid kan er een rol in vervullen. Een bijzondere werking van peterselie is ook dat het ontsteking remt, en pijn verlicht. Hiernaast voorziet het je in de nodige vitaminen. Al met al zijn er veel goede redenen om elke dag een glas peterselie sap te drinken!

Elke dag een glas peterselie sap

Waarvoor?

peterselie3-300x200.jpg

Hoge inhoud vitaminen en antioxidanten

In peterselie zit vitamine A, K, C en E. Ook gevat het de vitamine B1, B3, B5, B6, B12, choline, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, zink en koper. Wat betreft etherische oliën bevat het limoneen, eugenol en alfa-thujeen.

Daarmee houdt het nog niet op! In het kruid zitten ook luteoline, apigenine, lycopeen, b-caroteen en a- caroteen: alle belangrijke flavonoïden die de cellen beschermen tegen vrije radicalen. 1  2  5 De flavonoïden uit peterselie gaan ook bloedklontering tegen. 6

Reinigt de nieren

Peterselie is qua heilzame werking waarschijnlijk het meest bekend als reiniger van de nieren. Het wordt al eeuwen gebruikt als diureticum en helpt bij nier- en galstenen, urineweginfecties en blaasontsteking. Het is een goed diureticum: omdat het rijk is aan kalium, voorkomt het dat je veel kalium kwijtraakt via de urine, wat bij chemische diuretica wel het geval kan zijn.  6  7  8

Ondersteunt de lever en spijsverteringssysteem

Het is een prima tonic voor het spijsverteringssysteem en wordt verder ook gebruikt bij menstruatieproblemen, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes en huidaandoeningen. Het kruid beschermt de lever, hersenen, spijsverteringssysteem, lichaamscellen. Het heeft een antibacteriële en schimmelwerende werking. Hiernaast stimuleert het de oestrogeenproductie. 9

Beschermt tegen zware metalen

Cadmium is een zwaar metaal dat via het milieu de voedselketen binnen komt. Bij muizen bleek dat peterselie sap beschermt tegen neurotoxiciteit door zware metalen zoals cadmium. Het sap verbetert zelfs abnormaal gedrag dat door de toxiciteit ontstaan is, en vermindert afwijkingen in de hersenen. 10

Versterkt het immuunsysteem

Peterselie kalmeert het immuunsysteem als deze overprikkeld is. Dit is bijvoorbeeld handig bij aandoeningen zoals fibromyalgie. Dankzij het hoge flavonoïde-gehalte verbetert het ook de immuun respons. 11 12

Etherische olie van peterselie

Bij muizen heeft olie van peterselie een onderdrukkend effect op de cellulaire immuunrespons

Beschermt tegen kanker

peterselie2-261x300.jpg
Peterselie combineert goed met kiwi!

Een flavonoïde in peterselie is myricetine, en deze stof beschermt tegen huidkanker. Peterselie heeft van alle planten de hoogste concentratie myricetine per 100 gram. 13. Chemische stoffen die het vermogen hebben om kanker te veroorzaken (heterocyclische amines) worden geblokkeerd door peterselie. 14  15 . Deze chemische stoffen worden geproduceerd wanneer vlees op hoge temperatuur gegrild wordt. Wanneer je dit doet, bijvoorbeeld tijdens een barbecue, combineer dit dan met peterselie (of andere groene kruiden/groenten).

Een andere stof in peterselie is apignenine. Een review laat zien dat apigenine het tumorvolume bij een agressieve vorm van borstkanker kan verminderen. 16,

Beschermt tegen diabetes

Myricetine beschermt ook tegen diabetes: het kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de gevoeligheid voor insuline verbeteren. Hiernaast verwijdert het ook overtollig vet uit het bloed. 17

Voor sterke botten

Een lage vitamine K inname staat in verband met een hogere kans op botbreuken. Voldoende vitamine K kan de botgezondheid verbeteren en de calcium opname verbeteren. Er wordt minder calcium via de urine uitgescheiden. Mensen met de hoogste vitamine K spiegel, lijken de minste kans op botbreuken te hebben. 18

Een kop gehakte peterselie bevat 1230% van de ADH vitamine K! Ook de hoeveelheid vitamine A is niet verkeerd: er zit namelijk 5000 ie in.

Veiligheid: In verband met het hoge vitamine K gehalte gaat peterselie sap niet goed samen met bloedverdunners.