Hoge inname van eieren niet slecht voor hart en vaten

laag cholesterol

Mensen met prediabetes of diabetes type 2 hebben niet meer kans op hart- en vaatziekten, als ze 12 eieren per week eten. Volgens een nieuwe publicatie in American Journal of Clinical Nutrition heeft een eierrijk dieet geen invloed op de cholesterolspiegel.

Meer dan 10 eieren per week

De studie gaat verder op een voorgaand onderzoek met soortgelijke resultaten.  In dit eerdere onderzoek trachtten deelnemers hun gewicht te behouden terwijl zij 12 eieren per week aten/of minder dan 2 eieren per week, voor de duur van 3 maanden.

Dezelfde deelnemers gingen vervolgens weer op dieet voor 3 maanden, terwijl er nog steeds 12 eieren per week/of minder dan 2 eieren per week gegeten werden.

In beide groepen waren na afloop van de studie geen nadelige cardiovasculaire effecten en werd hetzelfde gewichtsverlies bereikt, ongeacht de eierconsumptie.

“Hoewel eieren veel cholesterol bevatten, en het slechte cholesterol (LDL) bij mensen met diabetes type 2 vaak hoger is, laat deze studie zien dat de consumptie van eieren weinig effect op het cholesterol in het bloed heeft,” aldus de studie auteur.

“Eieren zijn een bron van proteïnen en micronutriënten met een gezonde uitwerking. Een ervan is dat ze de inname van vet en koolhydraten reguleren, en voor gezonde ogen, bloedvaten en hart zorgen.”

In beide groepen (12 eieren per week/minder dan 2 eieren per week) verloor men gemiddeld evenveel gewicht.

Veel nutriënten in een ei

Een eierdooier bevat 200 mg cholesterol, en dat maakt het ei de rijkste bron van deze stof. Eieren bevatten veel nutriënten die juist de kans op hart- en vaatziekten verlagen. De bescheiden hoeveelheid vet die in een ei zit is vooral enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd vet. Er is een verschil tussen cholesterol in voeding en cholesterol in het bloed. Cholesterol in voeding heeft een kleiner effect op de cholesterolspiegel en de concentratie LDL, dan een mix van vetten in de voeding. Het is dus ook belangrijk op welke manier je je eieren eet (met kaas, friet, worst?)

Eerdere studies laten ook zien dat er geen link is tussen de inname van eieren en een verhoogd risico op hartaandoeningen. Zoals bijvoorbeeld een omvangrijk onderzoek met ongeveer 120.000 deelnemers.

Eieren zijn rijk aan cholesterol, proteïnen, vitamine A, choline, biotine, luteïne en zeaxanthine.

Wat doet 1 ei per dag?

2 Eieren per dag: nog gezonder dan havermout