1 Portie yoghurt per dag tegen ontsteking

probiotica

Met één portie yoghurt ontsteking verminderen, kan dat? Volgens een nieuwe studie wel! Yoghurt beschermt ons namelijk voor de schadelijke bijproducten van de darmbacteriën. Een portie voor de maaltijd werkt anti-inflammatoir en verbetert de stofwisseling.

Yoghurt tegen ontsteking

Ontsteking is een heet onderwerp op het moment. Het speelt een rol bij veel aandoeningen, van depressie en autisme tot psoriasis en diabetes. Ook Alzheimer’s en schizofrenie hangen samen met ontsteking. Hoewel ontsteking niet perse slecht is, omdat het de manier is waarop het lichaam zichzelf beschermt, is het de eerstelijnsafweer van het aangeboren immuunsysteem. Als ontsteking echter langer duurt dan nodig is, wordt het een probleem. Het lichaam valt dan vooral zichzelf aan.

In de loop der jaren is er veel discussie over zuivel en de rol bij ontsteking. Sommige zeggen dat zuivel ontsteking remt, anderen beweren het tegenovergestelde.

Onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison zochten het uit. De studie was opgezet door Brad Bolling, assistent professor voedingswetenschappen.

B. Bolling: 

“Er zijn gemengde resultaten behaald in de afgelopen jaren, maar een review wijst meer richting anti-inflammatoir, vooral als het om gefermenteerde zuivel gaat.”

Het is wel van belang te weten dat dit onderzoek gefinancierd is door de National Dairy Council. Dit is een non-profit organisatie met als doel zuivelproducten te promoten. Desalniettemin is het onderzoek gepubliceerd in Journal of Nutrition en British Journal of Nutrition.

Darmbacteriën en endotoxinen

Yoghurt zou ontsteking verlagen door de integriteit van de darmwand te verbeteren. Als de integriteit in het geding is, dan wordt de darmwand meer doorlaatbaar wat een lekkende darm tot gevolg heeft. Dit houdt in dat afval- en gifstoffen via de darmwand makkelijk de bloedbaan in kunnen lekken, wat gevolgen heeft voor de mentale en lichamelijke gezondheid. De darmwand vormt ook een belangrijke barrière voor endotoxinen. Endotoxinen zijn celwandresten van bacteriën, die eveneens via een doorlaatbare darmwand in de bloedbaan terecht kunnen komen en ontsteking kunnen bevorderen.

Minder ontstekingsmarkers bij yoghurteters

Om de voordelen van yoghurt ten opzichte van ontsteking te onderzoeken, zetten de onderzoekers een eerste experiment op. Voor dit experiment werden 120 pre-menopausale vrouwen geworven, waarvan de helft obese was.

De helft van de deelnemers at elke dag 340 gram vetarme yoghurt te eten, voor de duur van 9 weken. De andere helft at een non-zuivel pudding. Tijdens de 9 weken namen de onderzoekers steeds bloedmonsters af, die bekeken werden op biomarkers voor endotoxinen en ontsteking. De eerste resultaten, die in december 2017 gepubliceerd werden, lieten zien dat bepaalde kenmerken voor ontsteking (zoals TNF-alfa) aanzienlijk verminderd waren bij de yoghurteters.

Betere glucose stofwisseling

Het tweede experiment is zojuist gepubliceerd in Journal of Nutrition. Hier kwam een ander deel van het onderzoek aan bod. Aan het begin en einde van het 9-weekse onderzoek een gedeelte van de vrouwen een hoge calorie-maaltijd-uitdaging. De bedoeling van deze uitdaging was om het metabolisme van de vrouwen te stressen, door een overload van vetrijke en koolhydraatrijke ontbijtmaaltijden.

Het ontbijt bestond uit 2 hartige muffins, en gebakken geraspte aardappel: in totaal 900 calorieën.

In de yoghurtgroep:

  • Waren er duidelijk minder endotoxine markers.
  • Was er een betere glucose stofwisseling: Bij de obese deelnemers ging de glucosespiegel na de maaltijd sneller omlaag

De onderzoekers noemen de inname van 340 gram yoghurt voor een maaltijd dan ook een goede strategie om het metabolisme na de maaltijd te verbeteren, en de kans op hart-, vaatziekten  en metabole aandoeningen te verlagen.