Zo is knoflook’s werking nog krachtiger!

knoflook.jpg

Geef  je gezondheid een boost door meer knoflook toe te voegen aan je voeding. Knoflook beschikt over een krachtig wapen: allicine! De laatste studies melden de werking van allicine tegen parasieten en ontsteking. De antimicrobiële werking was natuurlijk al een stuk bekender.

Knoflook; krachtig

knoflook2-300x199.jpg
Als je zelf tzatziki maakt profiteer je van de gezonde combi yoghurt/knoflook

Het is bijna ondenkbaar: een keukenvoorraad zonder knoflook! Mocht je nooit knoflook gebruiken, overweeg dan eens om dit met regelmaat te doen. Wetenschappers leggen steeds meer lagen bloot wat betreft de fascinerende medicinale voordelen van dit lid van de uien (Allicaceae) familie. Knoflook wordt genoemd in de Bijbel en in geschriften uit het oude Egypte. De bekende arts Hippocrates gebruikte het kruid bij allerlei aandoeningen van lever, hart, huid, maag en darmen; om er maar een paar te noemen.  Maar niet alleen rond de Middellandse Zee werd het kruid al duizenden jaren geleden gebruikt, ook in het Midden Oosten, Zuid en Oost Azië en Europa is de medicinale werking al vele eeuwen bekend.

Antibioticum

Het actieve ingrediënt in knoflook is allicine: ene van de meest krachtige antioxidanten die in voeding te vinden is.  Allicine heeft anti-microbiële en anti-bacteriële effecten die de effectiviteit van sommige antibiotica ver overschrijden! 1 Het brengt het slechte cholesterol omlaag, voorkomt de vorming van bloedproppen, beschermt tegen een hoge bloeddruk en sommige kankers. Volgens de laatste onderzoeken kan allicine parasieten en ontsteking in de lever bestrijden. 2

Hoe werkt allicine?

Als allicine ontbindt genereert het een krachtige antioxidant. Antioxidanten elimineren vrije radicalen die cellulaire schade en ziektes kunnen veroorzaken.  Hoewel de consumptie van veel knoflook helaas voor een vervelende geur zorgt, overstijgen de voordelen met stipt de nadelen.

Handig om te weten: oude knoflook is nog veel krachtiger

Oude knoflook krachtigere antioxidant dan verse knoflook

Wist je dat knoflook

knoflookcitroen-300x200.jpg
De combinatie citroen/knoflook is waarschijnlijk de meest krachtige
  • de effectiviteit van chemische antibiotica verbetert
  • de werking van linolzuur kan tegen gaan
  • De werking van gember versterkt en vice versa
  • De werking van cayenne peper versterkt en vice versa
  • De etherische olie van knoflook versterkt wordt door de volgende etherische oliën: zwarte peper, koriander, komijn, gember, mosterd, ui en kurkuma. Alle oliën versterken elkaar.
  • Ook goed combineert met groene thee en limoen tegen bijvoorbeeld schimmelinfecties
  • Waarschijnlijk nog het meest krachtig werkt in combinatie met citroen: dit zou volgens studies zelfs een antikankerwerking hebben.

4  5 6  7