1 Ei per dag beschermt tegen beroerte

cholesterol hebben we nodig

De gedachte dat de consumptie van meer dan 2 eieren per week slecht voor je is, raakt steeds meer achterhaald. Nieuwe onderzoeken melden telkens hoe goed we het juist doen op eieren. Er is weer iets positiefs te melden over eieren: één ei per dag beschermt tegen cardiovasculaire problemen en een beroerte.

Een ei per dag beschermt

Sommige studies suggereerden dat eieren schadelijk kunnen zijn omdat ze veel cholesterol bevatten. Dit is vervolgens een wijdverspreide aanname geworden, terwijl eieren juist boordevol gezonde nutriënten zitten (proteïnen, vitaminen, fosfolipiden, carotenoïden).

Deze maand publiceerde the American Journal of Clinical Nutrition een studie waaruit bleek dat een “ei-rijk” dieet het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt.

Een nieuwe studie gaat zelfs verder: het is niet alleen zo dat eieren niet risicovol zijn; ze zouden het hart en de vaten ook beschermen. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal Heart.

Lager risico op beroerte en hartaanval

Om tot deze conclusie te komen bestudeerde de auteur van de studie (professor Li, School of Public Health at Peking University Health Science Center in Beijing, China) de data van 416.213 volwassen deelnemers, die allen vrij waren van kanker, cardiovasculaire ziekten en diabetes. Ongeveer 9 jaar lang werden de eierconsumptie en gezondheid bijgehouden.

Het bleek dat de volwassenen die 1 ei per dag aten

  • 26% minder kans op een beroerte hadden
  • 28% minder kans op een vroegtijdige dood door een beroerte
  • 18% lager risico liepen op hart- en vaatziekten

Wie ongeveer 5 eieren per week at had

  • 12% minder kans op een hartaanval
eierdooier-300x204.jpg
Auteur van de studie professor Li: “De huidige studie toont dat er een link is tussen ei-consumptie van 1 ei per dag en een lagere kans op een cardiovasculaire gebeurtenis.”

Slechte reputatie

De slechte reputatie van eieren bestaat al decennia, maar begint aardig te wankelen. Onderzoekers ontdekten dat te veel cholesterol in het bloed in verband staat met hartaandoeningen, en zo werd cholesterolrijke voeding argwanend bekeken. Inmiddels zien we dat cholesterol in voeding niet de boosdoener is, maar een overdaad aan verzadigde vetten (vooral transvetten) wel. En dan is de manier waarop dit gecombineerd wordt ook nog van belang.

Hoogwaardige proteïnen

De gouden standaard

Maar we “mogen” weer genieten van de lekkernij en dat is maar goed ook! Een ei is een kant-en-klaar pakketje van antioxidanten en kwaliteit proteïnen.  De proteïnen in een ei hebben de hoogste biologische waarde die er is. Naast vitaminen, mineralen en belangrijke carotenoïden bevat een ei ook ijzer. De voornaamste carotenoïden in een ei zijn luteïne en zeaxanthine: beide zijn goed voor de ogen. De choline in een ei is onmisbaar voor onze lever en hersenen. Hier kun je lezen wat choline doet. 

Een handige bijkomstigheid van eieren is dat ze enorm goed verzadigen, omdat de proteïnen zo hoogwaardig zijn.