Dadels: ideale gezonde snack ook voor lijners

dadels-2.jpg

Hoewel dadels suikerrijk zijn, passen ze heel goed in een gezond dieet. Dit geldt zelfs voor mensen die willen afvallen, want -hoewel suikerrijk- de glycemische waarde is laag. Dadels zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten die je helpen gezond te blijven, en om je gewicht en bloedsuikerspiegel te beheersen. Eigenlijk vormen ze de ideale snack, ook voor lijners!

Dadels als ideale snack

Wat zit er in dadels?

Dadels bevatten veel nutriënten die je lichaam gezond houden, en zijn een goede bron van vitamines, mineralen, carotenoïden, vezels, antioxidanten, vezels, antioxidanten, fytosterolen. De zoete vruchtjes bevatten veel koolhydraten (totale suikers: 44-88%), 15 zoutsoorten, mineralen, proteïnen en vitaminen.

  • Vezels: De hoeveelheid vezels is hoog (rond de 10%)
    Onverzadigde vetzuren: oliezuur, palmitoleïnezuur, linolzuur en linoleenzuur. Omdat dadels zo’n 41-59% oliezuur bevatten, kan je zeggen dat het een goede bron van oliezuur is
  • Mineralen: mangaan, magnesium, ijzer, calcium, kobalt, fluorine, kalium, fosfor, natrium en zink
  • Proteïnen: de proteïnen in dadels bevatten maar liefst 23 soorten aminozuren, waarvan sommige niet aanwezig zijn in ander fruit. Dadels bevatten minstens 6 vitaminen: C, B (B1 en B2), riboflavine, niacine, en vitamine A.
  • Pectine zit eveneens in de vruchten: dit heeft een prebiotische werking.
  • Antioxidanten: De antioxidant activiteit van dadels komt door een brede reeks fenolbestanddelen zoals p-coumarine, feruline, sinapic zuren, flavonoïden, procyanidinen. Hiernaast bevatten ze ook nog luteoline, quercetine (wat appels en uien zo gezond maakt) en apigenine.

1 2 3 4 Tabel 1  Tabel 2 Tabel 3

Medicinale voeding

In 2012 werd de dadel een medicinaal stukje voeding genoemd, in een review in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, omdat de vrucht hoogst voedzaam is en verschillende voordelen voor de gezondheid heeft. De publicatie noemt ook, dat hoewel dadels suikerrijk zijn, de glycemische waarde laag is. Laat je dus niet misleiden door hun suikerrijke imago: ze zijn ondanks dat juist goed voor de darmflora en een gezond gewicht.

Dadels, de gezondste snack voor darmflora, gewicht en nog veel meer

Voordelen van dadels

dadels2-2-200x300.jpg

Een overzicht


1. Dadels neutraliseren vrije radicalen en onderdrukken de ontwikkeling en progressive van verschillende ziekten. 6 7 8


2. Van alle gedroogde vruchten bevatten dadels de meeste polyfenolen 9


3. Beschermen tegen celschade, natuurlijk vanwege die antioxidant capaciteit. 10


4. Dadels beschikken over antitumor activiteit, die mede te danken is aan de dosis beta-glucanen 11  12  13


5. De bestanddelen van de zuidvruchtjes hebben een groot effect wat betreft de preventie of behandeling van bacteriële ziekten. De methanol en aceton extracten van het blad en de pit remt de groei van allerlei pathogenen. 14   15  16   17


6. De dadel mag dan wel vol suikers zitten, de andere stoffen hebben een antidiabetes werking. Dit zijn de flavenoïden, steroïden, fenolen en saponinen. De consumptie van dadels blijkt een goede methode te zijn om de bloedsuiker- en vetspiegel onder controle te houden, ook bij diabetici. 18  19


7. De zuidvruchten remmen ontsteking; dit komt door de fenolen en flavonoïden. Extract van het blad zou zelfs als een goed ontstekingsremmende medicinaal middel kunnen werken!  20 21


8. Lage glycemische waarde 22


9. Beschermen het hart 23


10. Bevorderen gezonde darmflora en beschermen tegen darmkanker 24


Dadels zijn dus het ideale snackje voor tussendoor. Ze combineren goed met tahini, amandelen, cashew noten, honing, geitenkaas of donkere chocolade.