Groene thee verandert darmflora; beschermt tegen darmkanker

groenethee2.jpg

Dat gezonde darmflora onmisbaar zijn voor een gezond lijf en brein, wordt in toenemende mate duidelijk. Groene thee verandert de darmflora op een dusdanig gunstige manier, dat de kans op darmkanker sterk afneemt. De thee beïnvloedt niet alleen het microbioom in de darmen positief, ook de mondflora worden gezonder door groene thee consumptie.

Groene thee beschermt tegen darmkanker

Het microbioom in de mond en darmen speelt een rol bij het ontstaan van darmkanker. Groene thee moduleert de samenstelling van mond- en darmflora dusdanig dat er een antikanker werking is.

Deelnemers dronken enkele weken lang groene thee, 400 ml/dag. Al vrij snel waren er veranderingen in de microbiële diversiteit te zien, in de darmen en in de mond. Zowel oraal als in het colorectale gebied was het microbioom dusdanig veranderd, dat de kans op darmkanker afgenomen was. Zo was er een afname van Fusobacterium. De studie is gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research.

Mondflora, darmflora

Een belangrijke bevinding, omdat fusobacteriën voorkomen dat kankercellen worden opgeruimd door immuuncellen. De bacterie op zichzelf is niet pathogeen, maar activeert wel andere pathogene processen waarbij giftige metabolieten gevormd worden, die de gezonde cellen van omliggende weefsels kapot kunnen maken.

Bij patiënten met darmkanker is de bacterie zowel in de mond als in de darmen aanwezig. De bacterie vervult daar een duistere rol: het beschermt de tumorcellen die door immuuncellen worden aangevallen.

Minder ontsteking

Om je darmen te beschermen door betere darmflora te creëren, zou je dus dagelijks 3 á 4 koppen groene thee kunnen drinken. Hiermee bereik je dan gelijktijdig dat je eventuele doorlaatbaarheid van de darmwand (de lekkende darm) vermindert, en dat je ontsteking afremt. Dit blijkt uit een andere -iets eerdere- publicatie, eveneens in Molecular Nutrition and Food Research.

Groene thee, rijk aan polyfenolen, heeft ook een gunstige invloed op ontstekingsprocessen en voedselovergevoeligheden. De publicatie noemt groene thee een mogelijke therapie bij coeliakie, vanwege de directe interactie tussen gliadine proteïnen en groene thee polyfenolen.