Wat kan venkel bij overgangsklachten doen?

venkel.jpg

De overgang brengt vervelende klachten met zich mee; verlies van botdichtheid, stemmingswisselingen en opvliegers zijn het gevolg van minder oestrogeen. Het gebruik van fyto-oestrogenen heeft de aandacht om overgangsklachten te behandelen. Een van de middelen die fyto oestrogenen bevat is venkel.

Venkel bij overgangsklachten

venkel2-300x200.jpg

Venkel heeft zo wie zo al voordelen, en fungeert als diureticum en tonic. Het kruid is in te zetten bij misselijkheid, opgeblazen gevoel, krampen en spijsverteringsklachten. 1 2 ,3,4

Hiernaast verbetert het klachten als vaginale atrofie, verlies van botdichtheid en opvliegers. De plant is rijk aan fenol bestanddelen, flavonoïde glucosiden, fenolzuren, hydroxycinnamide zuren, coumarinen en tanninen.  5

Meestal wordt 3x per dag 100 mg venkelextract gebruikt. 

Beter slapen

Gecombineerd met melisse heeft een positieve uitwerking bij slaapstoornissen. Dit bleek bijvoorbeeld bij menopauzale vrouwen met slaapproblemen. Toen ze dagelijks een combinatie van 300 mg venkel en 300 mg melisse extract namen bleek de kwaliteit van de slaap aanzienlijk te zijn toegenomen.

Zin in seks

Een venkelcrème lijkt te helpen bij vaginale droogte en vaginale atrofie. Ook zijn er aanwijzingen dat venkel de seksuele tevredenheid significant verhoogt. .8   Door venkel zou er meer zin zijn in sex en zou de seksuele activiteit toenemen.

Opvliegers

Klachten zoals opvliegers, nachtelijk transpireren en transpireren overdag namen aanzienlijk af bij vrouwen die venkel namen. 9

Botdichtheid

Capsules met 30% venkelolie kan zorgen voor minder verlies van botdichtheid. Dit bleek na een 12-weekse dagelijkse inname. 10 11  12

Depressie

Ook hier blijkt een capsule met venkel voor verbetering te zorgen bij menopausale vrouwen. En niet zomaar verlichting van de klachten: enkele onderzoeken spreken over een significante verbetering. 13, 14

Wat venkel niet doet bij menopauzale klachten

Venkel lijkt geen effect te hebben op het vetprofiel en het gewicht.

De werkingen van venkel hierboven betreffen venkelextract en venkelolie. Venkel is een eeuwenoude plant die in gerechten gebruikt wordt. Het wordt nog steeds veel gebruikt in Italiaanse en Griekse gerechten.

Wat zit er in venkel?

In venkel zit kalium, natrium, vitamine A, calcium, vitamine C, ijzer, vitamine B6 en een klein beetje magnesium. Hiernaast bevat het zink, koper, mangaan, selenium, niacine, panthoneenzuur, choline, beta-caroteen, luteïne, zeaxanthine, vitamine E en vitamine K. Zoals gezegd is het een natuurlijke bron van oestrogeen.

De mineralen in venkel helpen om de bloeddruk te verlagen.

Veiligheid van venkel

Venkel kan het best vermeden worden bij zwangerschap en borstvoeding. De plant kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor selderij, wortel of Artemisia vulgaris  (mugwort). Venkel kan als oestrogeen handelen: als je een conditie hebt die verergert wordt door oestrogeen, dan kun je venkel beter niet gebruiken. Venkel kan de effectiviteit van de anticonceptiepil verminderen.

Meer weten over venkel?

Venkel gezond! 11 Opmerkelijke voordelen