Rol van probiotica en darmen bij buikvet

parasitaire infectie

Onderzoekers doken in de rol die de darmen spelen bij het verwerken en verdelen van voedingsvetten. De inname van probiotica verandert het darm microbioom en heeft zo ook een positieve invloed op de opslag van vet rond de taille (buikvet). 

Probiotica en buikvet

Dit blijkt uit bevindingen van een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Genetics, die de weg kunnen banen voor behandelingen tegen obesitas en andere chronische ziekten.

Het was een grootschalige studie waarin de onderzoekers het fecale metaboloom (het geheel van chemicaliën die in de ontlasting zitten, en die door de darmbacteriën geproduceerd zijn) van 500 tweelingen onderzochten. Dit liet een plaatje zien van de manier waarop de darmen met vetten omgaat. Hoe wordt dit verwerkt en verdeeld? Het team keek in welke mate dit genetisch bepaald is en in welke mate door omgevingsfactoren.

Vet rond de taille

De analyse identificeerde biomarkers voor de oplsag van intern vet rond de taille. Het is bekend dat visceraal vet sterk in verband staat met de ontwikkeling van allerlei condities zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en obesitas.

Door inzicht te krijgen in de manier waarop microbiële stoffen tot de ontwikkeling van vet rond de taille bij sommige tweelingen leidt hoopt het team te begrijpen welke mechanismen obesitas aandrijven.

Uit het onderzoek
  • Minder dan een vijfde (17.9%) van de darmprocessen zijn erfelijk
  • Een groot deel (67.7%) van de darmactiviteit wordt beïnvloed door omgevingsfactoren, meestal door de voeding die gegeten wordt

Dit houdt in dat er belangrijke veranderingen gemaakt kunnen worden in de manier waarop darmprocessen vet verdelen, door de voeding te veranderen en zo ook de microbiële interacties in de darmen.

Auteur dr. C. Menni (King’s College London)

“Deze studie versnelt ons begrijp van de interactie tussen hetgeen we eten, de manier waarop het door de darmen verwerkt wordt en de ontwikkeling van vet in het lichaam. Maar de interactie is er ook wat betreft immuniteit en inflammatie. Door het fecale metaboloom te analyseren kregen we een beeld van de complexe processen die in de darmen plaatsvinden.”

Volgens de auteurs betekent deze kennis dat we het milieu in de darmen kunnen veranderen en de uitdaging met obesitas vanuit een andere invalshoek kunnen aangaan. Door bijvoorbeeld de darmflora te veranderen middels probiotica en vezels.

Probiotica en aandoeningen

Dat het darm microbioom binnen redelijk korte tijd te veranderen is, maakten eerdere onderzoeken al duidelijk. Het is dus niet heel erg verrassend dat bijvoorbeeld obesitas kan worden aangepakt via de darmflora door andere voeding te nuttigen.  De uitwerking van probiotica is breed op lichaam en geest. Ze helpen bij de verwijdering van pathogenen en gebruiken de nutriënten die we binnenkrijgen. Probiotica scheiden bacteriocinen, waterstofperioxide en antibiotische stoffen uit die de groei en overleving van pathogenen afremmen.

Bepaalde strengen zijn vooral nuttig bij bepaalde aandoeningen, zo bleek uit studies. Een kleine greep uit de “database” van Goedgezond

  • Buikvet: Lactobacillus gasseri SBT2055, Lactobacillus casei
  • Diarree: Lactobacillus rhamnosus GG
  • Angst: L. helveticus, Bifidobacterium longum
  • Kramp: Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus (bijvoorbeeld van Bio Kult)
  • Verstopping: Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis Bb12  (bijvoorbeeld van Bio Kult, m.u.v. laatstgenoemde)
  • Caries: Lactobacillus rhamnosus GG
  • Eczeem: Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus

Probiotica die het serotonineniveau verhogen 

Probiotica bij angst en depressie

Probiotica bij depressie

Verder lezen over welke probiotica bij wat voor soort aandoening

Probiotica: welke voor wat, en welke probiotica komt goed uit testen