Baking soda kan helpen bij kanker

natuurlijke luchtverfrisser zelf maken baking soda

Volgens nieuw onderzoek kan het drinken van baking soda helpen om kanker te verslaan. Baking soda (heet ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat) verlaagt de zuurheid in tumoren, wat kankercellen meer actief zou maken. Actieve cellen zijn makkelijker te treffen met chemotherapie en immunotherapie.

Baking soda en kanker

Het waren onderzoekers van het Ludwig Institute for Cancer Research die deze ontdekking deden. De baking soda op zichzelf gaat dus niet de kankercellen te lijf, maar maakt het makkelijker om ze te treffen. De cellen binnen de tumor worden actiever en dit maakt het voor chemomedicatie makkelijker om ze te vernietigen. De studie is gepubliceerd in the Journal of Immunology en Journal Cell.

Naarmate een tumor groter wordt snijdt het de bloedtoevoer af naar de cellen binnenin, waardoor ze zich effectief kunnen ‘verstoppen’. Baking soda voorkomt dit.

Studie auteur Chi Van Dang noemt het concept zeer eenvoudig.

“Het concept is zo simpel. Het kost geen ton per jaar, het is gewoon baking soda.”

Baking soda wordt, zoals de naam al zegt, veelvuldig gebruikt bij het bakken. Sommige mensen gebruiken het ook in mondwater, om de tanden te poetsen of voor de huid. Dit laatste is overigens een minder goed idee, omdat baking soda niet matcht met de pH van de huid en de natuurlijke zuurmantel van de huid aantast. Dit maakt een huid kwetsbaarder en kan een oudere huid nog sneller doen verouderen.

Kankercellen kunnen zich niet langer verstoppen

In het onderzoek werd baking soda getest bij borst- en darmkankertumoren bij muizen. Het drinken van een oplossing met baking soda bevorderde de cel activiteit in tumoren, waar eerder weinig activiteit was. Kankercellen verstoppen zich, waardoor ze niet altijd ontvankelijk zijn voor kankertherapieën. Dankzij baking soda werden ze actief. Hierdoor konden de tumor en slapende cellen beter getroffen worden middels chemo- en immunotherapie.

Baking soda zet ontsteking uit

Onlangs bleek ook dat baking soda ontsteking “uit” kan zetten en het immuunsysteem kan kalmeren. Deze bevindingen werden eveneens gepubliceerd in The Journal of Immunology.  Een oplossing met natriumbicarbonaat (E500) maakt het immuunsysteem klaar om het op te nemen tegen auto immuunziekten, zoals reumatoïde artritis. 

Meer informatie over de studie

Baking soda en veiligheid

Irritaties

Baking soda beschikt verder ook over antibacteriële activiteit. Het middel wordt ook veel gebruikt om de maag te kalmeren. De onderzoekers van bovenstaande studie stelden dat het zuiveringszout een veilige manier is om ontstekingsziekten te behandelen. Toch zijn er geluiden dat het drinken van baking soda niet helemaal veilig is. 1 2 3 4 5

Hoewel het niet bepaald de meest schadelijke stof van alle chemicaliën is, kan blootstelling aan grote hoeveelheden wel leiden tot vervelende verschijnselen zoals hoesten, niezen, irritatie van het spijsverteringskanaal en andere irritaties (zoals bijvoorbeeld van de huid).

Volgens fabrikant Arm & Hammer is het mengen van een halve theelepel baking soda in een half glas water veilig. Men zou dit niet voor een lange termijn moeten nemen.

Overdosis: ernstige klachten

Baking soda wordt in het lichaam afgebroken tot natrium ionen, een electrolyt met krachtige effecten. Te veel baking soda kan de activiteit van spieren, hersenen en hart verstoren. Volgens een onderzoek dat in 2013 gepubliceerd werd in Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, moest meer dan de helft van de 192 mensen die baking soda hadden gebruikt en bij de California Poison Control System terecht kwamen, naar de spoedeisende hulp voor behandeling. Doses variërend van een kwart doosje tot een heel doosje veroorzaakten epileptische aanvallen, buikpijn, borstpijn, spierpijn en andere ernstige condities. 6