Geheim van lang leven ligt in combinatie probiotica en kruiden

ouderen-800x533.jpg

Een langere levensduur dankzij een combinatie van probiotica en een kruiden supplement, kan dat? Ja, bij fruitvliegen wel: hun levensduur was met 60% toegenomen door de combinatie.

Langer leven door probiotica en kruiden

Onderzoekers voerden fruitvliegen met een combinatie van probiotica en een kruidensupplement (Triphala). De levensduur van de vliegjes nam met 60% toe en de combinatie beschermde hen tegen leeftijd gerelateerde chronische ziekten.

Je bent wat je eet. Vandaag de dag is het eerder: je bent wat de bacteriën in je darmen eten. Want dat heeft invloed op de manier waarop we ouder worden! Gebaseerd hierop, voerden wetenschappers van de McGill University hun onderzoek uit. De studie is gepubliceerd in Scientific Reports.

De fruitvliegen krijgen een synbioticum –probiotica met een polyfenolrijk supplement. Ze leefden 66 dagen; 26 dagen meer dan de soortgenoten die geen supplement kregen. De vliegen vertoonden ook minder tekenen van ouderdom, zoals insulineresistentie, ontsteking en oxidatieve stress.

Auteur van de studie Satya Prakash, hoogleraar biomedische engineering

“Probiotica veranderen de bouw van de darmflora drastisch, niet alleen qua samenstelling maar ook wat betreft de manier waarop onze voeding wordt omgezet.”

De fruitvlieg lijkt opmerkelijk veel op zoogdieren, er is 70% gelijkenis betreffende biologische routes. Dit maakt de diertjes volgens Prakash een goede indicator van het verloop bij mensen.

Prakash

“De effecten bij mensen zijn wellicht minder uitgesproken als bij de vliegen, maar onze resultaten suggereren absoluut dat een dieet waarbij Triphala en deze probiotica betrokken zijn, een lang en gezond leven bevorderen.”

Brein-darm connectie

De onderzoekers leggen uit dat de bevindingen verklaard kunnen worden door de darm-brein connectie (ofwel darm-brein as): een bidirectioneel communicatiesysteem tussen micro-organismen die zich in het spijsverteringskanaal bevinden en in het brein. Studies van de laatste paar jaar hebben laten zien dat de darm-brein as betrokken is bij neuropathologische veranderingen en een diversiteit van condities zoals de prikkelbare darm, neurodegeneratie en zelfs depressie.

Het kruiden supplement Triphala bestaat uit amalaki, bibhitaki en haritaki: vruchten die gebruikt worden als medicinale planten in Ayurveda, een vorm van traditionele Indiase geneeskunde.

Mede auteur van de studie Susan Westfall zegt dat het idee om Triphala en probiotica te combineren ontsproten is uit haar interesse in natuurljike producten uit Ayurveda en de sterke invloed op neurodegeneratieve ziekten.

Prakash hoopt dat de formule breed ingezet kan worden bij meerdere ziekten zoals obesitas, neurodegeneratie, chronische ontsteking, depressie, prikkelbare darm en zelfs kanker.

De formule

  • Zorgt voor minder ontsteking
  • Een betere vetstofwisseling
  • Minder oxidatieve stress

Over het algemeen worden de soorten Bifidobacteria minder naarmate we ouder worden, en nemen ontsteking bevorderende bacteriën Proteobacteria toe.

Het is niet helemaal duidelijk welke probiotica gebruikt werden.