Hoe kruiden remedies invloed hebben op de hersenen (betere stemming, minder pijn)

kruiden.jpg

Kruiden remedies bestaan al duizenden jaren, en worden herontdekt. In een nieuw boek van hoogleraar neurowetenschappen en farmacognosie Nicolette Perry lees je hoe planten/kruiden invloed hebben op het brein, en hoe je ze op eenvoudige manier kunt gebruiken voor een brein boost, betere slaap, betere stemming, minder pijn en beter geheugen.

Kruiden: boost voor hersenen

Betere stemming, minder pijn

We weten allemaal hoe planten ons lichaam voorzien van antioxidanten, maar het is minder bekend dat veel kruiden en planten ook chemische stoffen bevatten die onze hersencellen bereiken, en invloed hebben op verschillende routes die in verband staan met kalmte, nachtrust en stemming. Ze doen dit doordat ze een toe- of afname van activiteit van de zenuwcellen bewerkstelligen. Ze imiteren, bevorderen of blokkeren overdrachtssignalen tussen hersencellen.

Kruiden en planten formules werken anders dan conventionele medicijnen omdat plantenextracten multi-medicijnen zijn; ze bevatten een hele reeks ingrediënten, elk met eigen gezondheidsvoordelen. Dit betekent dat ze op meer dan één aspect van de hersenen werken voor een gunstig effect. Traditionele plantmedicijnen zijn al honderden zo niet duizenden jaren gebruikt.

Planten- en kruiden remedies

Uit het boek Your Brain on Plants van Nicolette Perry

De informatie in het boek is onderbouwd middels bronnen en onderzoeken

Chili olie

chilipepers-300x200.jpgNiet alleen voor je voeding, deze olie. Het is een simpele maar effectieve huid behandeling voor pijn. Cayennepeper (een chili type) wordt veel gebruikt in de kruidengeneeskunde voor pijn en plaatselijk voor wonden, blauwe plekken, brandwonden, spierkrampen en andere dingen. De peper kan pijn na mazelen kalmeren, rugpijn verminderen en diabetische neuropathie. De actieve stoffen in peper die hiervoor zorgen zijn capsaicinoïden, waarvan capsaïcine een bekende is en de sleutel naar het pijndodende effect.

Capsaïcine blijkt een receptor (TRPV1) knock out te slaan. Deze receptor zet normaal gesproken een stof vrij dat pijnsignalen overbrengt naar de hersenen. Capsaïcine put ook de stof zelf uit.

Je kunt zelf chili olie maken, met behulp van cayenne peper in poedervorm, of verse pepertjes. Niet met chilipoeder, omdat dit een mix is van cayenne en andere specerijen. Hak 3 verse of droge chilipepers en stop dit bij 50 ml (olijf) olie. Doe hier 1 theelepel gedroogde cayennepoeder bij. Dit kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.

Maak je brein alerter

salie-300x206.jpgWe onthouden de dingen niet altijd zoals we zouden moeten. Dus waarom gebruiken we geen  planten voor een alerter en scherper brein. Salvia officinalis, lemon balm en lavendel zijn de kruiden bij uitstek om het brein een boost te geven. Hiernaast is lavendel overigens ook nog eens pijnstillend, als je lavendelolie op je handen wrijft en de geur 5 minuten lang opsnuift, enkele keren per dag. De drie kruiden werken op bepaalde chemische boodschappers in de hersenen om het geheugen te bevorden. Salie verbetert geheugen en alertheid bij gezonde mensen, maar ook bij leeftijd gerelateerde geheugenproblemen en Alzheimer’s.

Salie, lemon balm en rozemarijn: verbeterde met 50% het vermogen bij 63-jarigen  om een lijst met woorden te onthouden.

Wilgenbast  is zo goed als aspirine

wilg-300x200.jpgWaar kwam het idee voor aspirine vandaan? Juist, van wilgenbast. Als je dan toch aspirine wilt gebruiken, waarom ga je dan niet voor de puur natuur versie. De beste anti-inflammatoire plant is Salix alba, de schietwilg.

Aspirine komt van salicine uit de bast en wordt wereldwijd nog steeds veel gebruikt. De bast maakt een comeback, vooral vanwege de veiligheid van gebruik bij pijn. Onderzoeken laten zien hoe het rugpijn, gewrichtspijn, jicht, ontsteking en koorts verlicht. Een dosis van 240 salicine bleek net zo effectief bij rugpijn als een voorgeschreven pijnstiller, toen het meer dan 6 maanden genomen werd. Wilgenbast werkt net zo bij pijn als aspirine: het reguleert de hormonen die vrijgezet worden als cellen beschadigd zijn (prostaglandinen). De bast verlaagt ook het aantal ontstekingsmarkers.

In vergelijking met aspirine duurt het iets langer voordat wilgenbast werkt, maar het effect duurt ook langer

Blij van gezichtscrème

stjanskruid-300x225.jpgEen gezichtscrème waaraan st. Janskruid is toegevoegd verbetert daadwerkelijk de stemming en verlicht milde tot gemiddelde depressie. Andere kruiden die succes hebben bij het behandelen van depressie zijn kurkuma en saffron. Drie klinische studies laten de effectiviteit zien van st. Jans Kruid bij milde tot gemiddelde depressie: het zou even effectief zijn als SSRI’s zoals prozac, maar met minder bijwerkingen.

Je kunt etherische olie van st. Janskruid mengen in een crëme (ongeveer 40 druppels). Inhaleer het diep, wanneer je je gezicht ermee masseert.

St. Janskruid is echter niet helemaal zonder risico, voordat je het eventueel wilt gebruiken zou je op daarvan op de hoogte moeten zijn.  Ook kan het kruid de anticonceptiepil minder betrouwbaar maken. Als je SSRI’s slikt, moet je echt oppassen met st. Janskruid.

Soep tegen vermoeidheid

groenesoep-300x200.jpgKruiden zoals knoflookextract bestrijden vermoeidheid, vooral als je dit combineert met vitaminen. Dit bleek uit Japans onderzoek. De combinatie verlicht ook symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en gebrek aan eetlust. In lab testen liet knoflook zien de moleculen van de bijnieren te beïnvloeden, die te maken hebben met stress respons en bloeddruk. Een doelgerichte soep tegen vermoeidheid bevat knoflook, brandnetel en gember. Brandnetel bevordert het geheugen.

Je hebt nodig: eetlepel olijfolie, fijngehakt: 1 ui, 1 wortel, 1 selderijstengel, 1 theelepel verse gember, 2 theelepels kurkuma, 2 kleine aardappeltjes, 1 groentebouillonblokje, 400 gram brandnetel en knoflookblad, fijngehakt.

Meer recepten zijn te vinden in het boek, dat in augustus beschikbaar is in Nederland.

Meer kruiden en planten, en de sterke bewezen werking bij pijn

https://goedgezond.info/2014/10/08/top-16-natuurlijke-pijnstillers-ook-bij-chronische-pijn/

Alle foto’s zijn van Pixabay