Als je sinaasappelsap zó drinkt, heb je er het meeste aan

sinaasappelsap2.jpg
Een nieuwe studie testte de bio beschikbaarheid van sinaasappelsap,  met andere woorden: de hoeveelheid nutriënten in het sap van de vrucht die door de darmen opgenomen kunnen worden. Moeten we het sap eerst bevriezen of vers, of bewerkt nuttigen voor een optimale opname? De resultaten zijn verrassend!

Beste manier om sinaasappelsap te drinken

Beste opname van carotenoïden

sinaasappelsap1-211x300.jpg
Verse sinaasappelsap bevat de meeste carotenoïden, maar dit betekent niet dat ze opgenomen worden

Onderzoekers van the Laboratory of Food Colour and Quality, University of Seville bekeken de bio beschikbaarheid van twee carotenoïden die te vinden zijn in sinaasappelsap. Deze carotenoïden krijgen steeds meer wetenschappelijke belangstelling vanwege hun gezonde eigenschappen. De huidige bevindingen zijn gepubliceerd in the Journal of Functional Foods.

Carotenoïden worden door het lichaam omgezet in vitamine A. Carotenoïden zijn de rode, gele en oranje kleurstoffen in groenten en fruit. Zeldzame carotenoïden zijn kleurloos.

Twee van hen, fytoeen en fytoflueen, krijgen de laatste tijd veel aandacht vanwege hun antioxidant eigenschappen. Deze twee stoffen zouden volgens de laatste onderzoeken artherosclerose, prostaatkanker en borstkanker voorkomen. Fytoeen en fytoflueen zitten ook in tomaten, wortelen en sommige andere citrusvruchten.

Onderzoekers denken dat ze ook cosmetische eigenschappen hebben, omdat ze beschermen tegen ultraviolet licht en de huid gezond houden.

Als je van sinaasappelsap houdt, wil je vast wel weten wat de beste manier is om het drinken, zodat je de voordelen van deze twee carotenoïden kunt oogsten.

Bio beschikbaarheid doet ertoe

Studieauteur professor Mapelli-Brahm en team analyseerden de celstructuren van verse en gepasteuriseerde sinaasappelsap, en ook die van diep bevroren sinaasappelsap. Het diep bevroren sap werd ontdooid op kamertemperatuur, in de magnetron of oven, of in de koelkast.

Het bleek dat koude behandelingen tot een grotere degradatie van de carotenoïden in het sap leidden. Maar…koude behandelingen zorgden ook voor een grotere bio beschikbaarheid van deze carotenoïden. Het sap dat ontdooid was op kamertemperatuur of in de magnetron bevatte de best opneembare fytoeen en fytoflueen.

sinaasappelsap3-300x200.jpg

Auteur van de studie

“Dat is ondanks het feit dat de concentratie van carotenoïden in de diep bevroren sappen minder was dan in het verse sap. De verkleining van de deeltjes en de destructie van het cellulaire materiaal betekent dat de hoeveelheid carotenoïden die door de darmen geabsorbeerd kan worden hoger is. ”

“Vers sap is heeft weliswaar de hoogste concentratie carotenoïden, maar dat betekent niet dat het voor een hogere carotenoïde spiegel in het bloed en weefsel zorgt.”

Mensen denken dat behandelde sappen minder gezond zijn dan verse sappen. Maar dit onderzoek laat zien die aanname niet altijd klopt als het gaat om de hoeveelheid carotenoïden die het bloed en de weefsels bereiken.

Foto’s Pixabay