Hogere kans op hartaandoening door pijnstillers

pijnstillers.jpg

Pijnstillers kunnen tot hartaandoeningen leiden. Zo vergroten ze de kans op hartfalen met 42%, en de kans op een andere hartaandoening met 23%, blijkt uit nieuw onderzoek.

Hartaandoening door pijnstillers

Het gaat om NSAID’s, niet-steroïde-anti-Inflammatoire-geneesmiddelen. Voorbeelden van NSAID’s zijn ibuprofen en diclofenac. Voor het onderzoek werden de data van 31000 patiënten met osteoartritis bestudeerd.

Patiënten hebben bijna een kwart kans meer op het ontwikkelen van een hartaandoening. Bewijs dat er een link is tussen NSAID’s en hartaandoeningen was er al. Dit is echter het de eerste studie die de pijnstillers als oorzaak van een hartaandoening aanwijzen.

De onderzoekers ontdekten dat osteoartritis patiënten die NSAID’s nemen, zoals aspirine en ibuprofen, een 42% hogere kans op een hartziekte hebben. W.b. hartfalen is dit 23%. Het risico op een hartaanval en beroerte is ook groter door de pijnstillers; deze nemen met resp. 17% en 14% toe.  bron

In de afgelopen jaren zijn de gevaren voor het hart door pijnstillers steeds benadrukt, en deze nieuwe studie voegt hier bewijs aan toe. Patiënten met osteoartritis lopen meer risico, omdat dit voor hen meestal de meest gebruikte medicatie is.

 Een eerder onderzoek liet weten dat NSAID’s vooral de kans op een acute hartaanval vergroten tijdens de eerste maand van gebruik.

Alternatief: cannabis olie

Wat is dan het alternatief, als je osteoartritis hebt? Cannabis olie zou een optie kunnen zijn. 1

Zeker wanneer je dit in een vroeg stadium van ontsteking gebruikt kan dit pijn en zenuwschade voorkomen. Chronische pijn door osteoartritis is een issue, en er zijn maar weinig behandelingen. Vandaar dat de eerstelijns behandeling NSAID’s zijn. Van osteoartritis werd altijd aangenomen dat het een non-inflammatoire aandoening was, maar het bewijs dat de symptomen tot stand komen door pro-inflammatoire mediators is overweldigend. CBD zou de pijn en perifere sensitisatie kunnen verlichten, ook wanneer dit plaatselijk wordt aangebracht. 2  3  4

Ook bij andere pijn die moelijk te behandelen is, kan cannabis olie uitkomst bieden. De rol bij de onderdrukking van pijn en ontstekingsprocessen is al vaak beschreven. 5

Het is een van de natuurlijke pijnstillers

Andere zijn

  • Papaver somniferun: morfine, codeine
  • Chili pepers, Capsicum annuum, C. frutescens, C. chinense:  capsaicine
  • Wilgenbast, Salix: salicyl zuur, aspirine

Cannabinoïden hebben naast een pijnstillende werking ook andere aangename “bijwerkingen”: ze gaan braken tegen, wekken de apoptose op van kwaadaardige cellen, remmen angiogenese bij kanker, hebben antioxidant eigenschappen en verbeteren symptomatische slapeloosheid. 5