Hoge vitamine D spiegel verlaagt kans op darmkanker met 31%

vitamine d

Een hogere vitamine D spiegel verlaagt de kans op darmkanker met 31%, meldt een grote internationale studie. Vitamine D is protectief voor alle groepen, maar vooral voor vrouwen. In landen waar de vitamine D spiegels laag zijn, komt meer darmkanker voor.

Hoge vitamine D spiegel, lagere kans op darmkanker

Hoge concentraties vitamine D zijn moeilijk te vinden in voeding, maar kan verkregen worden door de consumptie van vette vis, kaas en eieren. Ook champignons bevatten vitamine D: als je ze eerst een half uur in de zon legt, beweren sommige wetenschappers. 1 Ze bevatten dan zelfs evenveel zonvitamine als een vitamine D supplement die 2000 ie bevat. Net als bij onze huid het geval is, zetten ook champignons ultraviolet licht om in de vitamine D. 

Een hoge vitamine D spiegel verlaagt de kans op darmkanker significant; volgens de studie ligt deze hoger dan de huidige richtlijnen. Vitamine D versterkt ook de weerstand tegen maagtumoren door een weg te blokkeren waardoor de kankercellen passeren. De vitamine blijkt vrouwen het meest te beschermen.

De studie is gepubliceerd in the Journal of the National Cancer Institute.

Eerdere onderzoeken waren onduidelijk over de kanker bestrijdende voordelen van hogere concentraties 25-hydroxyvitamine D, en er was slechts een handvol klinische studies waarbij een connectie werd gevonden tussen vitamine D suppletie en darmkanker. Volgens de auteurs van de huidige studie kwam dit omdat de studies te klein waren, en de supplementen niet lang genoeg werden ingenomen. Nu is er bewijs van een concrete link.

Om die link neer te zetten analyseerden de onderzoekers meer dan 5700 gevallen van darmkanker, en de data van 7500 controle subjecten in Amerika, Europa en Azië. Bij degenen met een vitamine D tekort was de kans op darmkanker 31% groter. Mensen met een hoge vitamine D spiegel hadden een 22% lagere kans op zwakke botten.

Het beschermende effect van de vitamine werd in alle groepen waargenomen , maar speciaal bij vrouwen.

Momenteel wordt vitamine D niet aanbevolen ter preventie van darmkanker. Volgens studieauteur Marji L. McCullough geeft de studie nieuwe informatie die gebruikt kan worden bij het vaststellen van nieuwe vitamine D richtlijnen en suggereren de bevindingen dat de concentraties die voor gezonde botten aanbevolen worden lager zijn, dan de concentraties die optimaal zouden zijn voor de preventie van darmkanker.

Vitamine D en de prikkelbare darm

Ander recent vitamine D onderzoek

Vitamine D beschermt de darmwand en houdt deze integer. Verder verbetert vitamine D de aangeboren immuniteit door het opwekken van antimicrobiële peptides en het bevorderen van ontsteking remmende T cellen en cytokines. De vitamine kan ook de darmflora veranderen. Ongeveer 30-40% van de mensen met een prikkelbare darm heeft een vitamine D tekort. (volgens een oudere studie is dit 82% ) Een lage vitamine D spiegel staat in verband met een toegenomen ziekteactiviteit en terugval. 2