Antioxidanten, vitamines, mineralen Gezondheid-divers

“Vervang rijst en aardappels door linzen voor betere glucosespiegel”

Share Button

Als je rijst en aardappels vervangt door linzen, verlaag je je glucosespiegel met ongeveer 35% en is de kans op diabetes ook kleiner, onthult een nieuwe studie. Linzen vertragen namelijk de vertering en de vrijzetting van suikers in de bloedbaan. Linzen zijn rijk aan nutriënten en verlagen ook nog de bloeddruk en de cholesterolspiegel. Eén portie linzen voorziet in de ADH ijzer, selenium en zink.

“Linzen i.p.v. rijst en aardappelen”

Het is een kleine studie: er waren slechts 24 deelnemers. Ze krijgen witte rijst, witte aardappels of dit gemengd met linzen. De glucosespiegels werden voor aanvang/na afloop van de maaltijd gemeten. Degenen die half rijst/half linzen aten hadden een glucosespiegel die na de maaltijd 20% lager was, in vergelijking met degenen die alleen rijst hadden gegeten.

Het aantal gevallen met diabetes type 2 stijgt. Het lichaam reageert dan niet correct op insuline; het hormoon dat de opname van suiker in het bloed reguleert. Eén risicofactor voor diabetes type 2 is de vette lever. Overtollig vet in de lever maakt het moeilijker om de glucosespiegel te reguleren. Gewichtsverlies is een van de manieren om de symptomen onder controle te krijgen.

Linzen vertragen de vertering, en mede dankzij de vezels die ze bevatten voorkomen ze pieken in de glucosespiegel. Rijst en aardappels kunnen makkelijk vervangen worden door linzen. De studie is gepubliceerd in the Journal of Nutrition.

Linzen zijn complementaire voeding, dus zeer voedzaam. Niet alleen zijn ze een goede bron van energie, ze bevatten ook een serie micronutriënten en prebiotische koolhydraten. Recente studies laten zien dat voeding die rijk is aan prebiotische koolhydraten en vezels, de kans op ziekten zoals obesitas, kanker, hartaandoeningen en diabetes kan verlagen.

Wat zit er in linzen

Linzen kunnen een tekort aan micronutriënten aanvullen. 1


Ze voorzien hiernaast aan een diversiteit van essentiële nutriënten, waaronder proteïnen (20-30%), mineralen (2-5%), vitaminen (foliumzuur) en prebiotische koolhydraten. 2 4  

In linzen zitten grote hoeveelheden calcium, kalium, selenium en zink, ijzer, vitamine C, foliumzuur (B11), vitamine A, thiamine (B1), niacine (B3), riboflavine (B2), panthoneenzuur (B5), pyridoxine (B6), vitamine K, vitamine E en beta-caroteen.

Wat betreft ijzer, zink en selenium voorziet een portie van 50 gram in de dagelijkse benodigde hoeveelheid

Behalve deze vitaminen en mineralen bevatten linzen flavonoïden, tanninen, fytinezuur, fytosterolen. Wat betreft fytinezuur, bevatten linzen het minst van alle granen. Dit is een voordeel, omdat fytinezuur ijzer en zink bindt en deze 2 mineralen slecht bio beschikbaar maakt.

Foto’s: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.