Vetrijk dieet bevordert darmbacteriën die angst en depressie stimuleren

bacterie-800x450.png

Een vetrijk dieet kan gepaard gaan met veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën, wat de chemie in de hersenen dusdanig verandert dat angst en depressie bevorderd worden.

Darmbacteriën bevorderen angst en depressie

Bij vetrijk dieet

Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van the Joslin Diabetes Center of Harvard Medical School in Boston, na een studie naar de link tussen darmbacteriën en hersenfunctie bij obese muizen op een vetrijk dieet. De bevindingen zijn gepubliceerd in journal Molecular Psychiatry.

Het team beschrijft hoe de toediening van antibiotica aan de muizen de compositie van de darmbacteriën veranderde, zodat ontsteking verminderde, insuline signalering in het brein verbeterde en tekenen van angst en depressie verminderden.

Studieauteur C. Ronald Kahn

“Wat deze studie zegt is dat veel dingen in onze voeding de hersenfuncties beïnvloedt, maar dat een die dingen de manier is waarop voeding de darmbacteriën verandert.”

Het is een apart wereldje in onze darmen: er bevinden zich hele complexe populaties –microben- die een behoorlijke invloed uitoefenen op onze gezondheid. Die invloed gebeurt vooral door hun effect op de stofwisseling en immuunfunctie. Als het om onze geestelijke en lichamelijke gezondheid gaat, is het volgens de studies van de afgelopen jaren niet overdreven om te zeggen dat de darmbacteriën regeren.


Ze beïnvloeden onze stemming, en zelfs onze voedingskeuze! Hoe omvangrijk hun rol is, is te lezen in het “dossier” darmbacteriën 


Darmflora en gemoedstoestand

Ook uit dit onderzoek blijkt dat de darmbacteriën een aanzienlijk effect hebben op onze gemoedstoestand.

De auteurs melden dat diabetes en obesitas in verband staan met een toename van angst en depressie. Ze stellen ook dat neurogedrag verandert kan worden, door de compositie van de darmbacteriën te veranderen.

In eerder werk ontdekten ze dat negatieve veranderingen in de darmflora deels verantwoordelijk waren voor obesitas, diabetes en gerelateerde stofwisselingsstoornissen bij de muizen die vetrijk aten.

Antibiotica keert condities om

Ze zagen ook dat de toediening van antibiotica, wat de samenstelling van de darmbacteriën veranderde, deze aandoeningen omkeerde.

Nu voegden de onderzoekers iets nieuws toe aan de reeks experimenten: nadat ze obesitas en diabetes ontwikkeld hadden bij de muizen door een vetrijk dieet, ondergingen de muizen gedragstesten voor angst en depressie. De testen toonden aan dat de muizen gedrag vertoonden dat angst en depressie reflecteerde.

Maar toen de muizen antibiotica aan hun drinkwater toegevoegd kregen, verdwenen angst en depressie bijna als sneeuw voor de zon, en werd het gedrag van de beestjes weer normaal.

Vervolgens testte het team de gedachte dat antibiotica verantwoordelijk was voor de vermindering van angst en depressie, door antibiotica de compositie in de darmflora had veranderd.

Om te testen of dit klopt transplanteerde het team fecale monsters, die natuurlijk beladen zijn met de darmbacteriën van de obese en diabetische gastheertjes, in de darmen van bacterievrije muizen.

De voorheen bacterievrije muizen gingen angst en depressie vertonen. Dit was echter niet het geval als ze naast de darmbacteriën ook antibiotica toegediend kregen.

Insulineweerstand

Tot slot werd het hersenweefsel bestudeerd. Dit liet zien dat de vetrijke voeding insulineweerstand had opgewekt in de hersenen. Bij insulineweerstand zijn de cellen niet langer goed in staat om insuline om te zetten in glucose en vervolgens in energie, wat een kenmerk is van diabetes type 2.