Appel cider azijn voor een lagere bloeddruk, werkt het?

gezondere bloeddruk

Appel cider azijn wordt al duizenden jaren tegen zo’n beetje alles gebruikt. Hippocrates gebruikte het bij wondzorg, en in de 10e eeuw werd het gebruikt om infecties te voorkomen. Studies laten zien dat appel cider azijn ook nuttig kan zijn om de bloeddruk laag te houden.


Daarnaast zullen er natuurlijk ook andere leefstijlveranderingen en behandelingen toegepast moeten worden. De meeste onderzoeken m.b.t. appel cider azijn en de bloeddruk betreffen dierstudies.

Andere manieren om de bloeddruk natuurlijk te verlagen

appelciderazijn-300x225.jpgAppel cider azijn bevat vooral azijnzuur (5 tot 6%) . Het wordt gemaakt door de combinatie van appels met gist. De gist zet de suiker in de appels om tot alcohol. Dan komen er bacteriën bij de mix, en die fermenteren alcohol tot azijnzuur 1 Appel cider azijn bevat verder water en sporen van andere zuren, vitaminen en mineralen. Diverse studies, zowel op dieren als op mensen, tonen dat de drank vetverbranding en gewichtsverlies bevordert, de bloedsuikerspiegel verlaagt, de glucosespiegel, de insulineweerstand en de cholesterolspiegel verbetert. 2 3 4 5 6 7 8

Appel cider azijn voor de bloeddruk

Ratten met een hoge bloeddruk die voor een langere duur azijn kregen, ondervonden een significante verlaging van hun bloeddruk. Ook renine nam af: dit was de reden van de lagere bloeddruk. Een soortgelijke studie toonde dat azijnzuur de calcium absorptie kan bevorderen. 9 10 11  Bij mensen is er meer onderzoek nodig om het effect van appel cider azijn op de bloeddruk aan te tonen. Wel liet een uitgebreide studie zien, dat het risico op een hartaanval opmerkelijk lager was bij vrouwen die regelmatig appel cider azijn over hun salade deden (5 tot 6 x per week. 12

Andere voordelen van appel cider azijn:

Verlaging van LDL-cholesterol

De inname van appel cider azijn voor de duur van 8 weken leidde bij 19 deelnemers tot een verlaging van het “slechte” cholesterol. Een hoge cholesterolspiegel en hoge bloeddruk werken vaak hand in hand: ze beschadigen samen nog meer de bloedvaten. 13

Overgewicht en triglyceriden waarden

Bij Japanse obese deelnemers verlaagde het drankje het lichaamsgewicht, de buikomvang, de vetmassa en triglyceriden waarden. De deelnemers kregen 12 weken lang elke dag 500 ml van een drankje dat 15 ml azijn of 30 ml azijn bevatten. Een groep kreeg een drankje zonder azijn. Het lichaamsgewicht, buikvet, buikomvang, BMI en de triglyceriden waarden waren aanzienlijk lager bij de azijndrinkers na 12 weken. Dit suggereert dat dagelijkse inname nuttig kan zijn ter preventie van het metabool syndroom. 14

Veiligheid
Ondanks de gezondheidsvoordelen, kun je niet zomaar ongelimiteerd appel (cider) azijn consumeren. De drank vertraagt het legen van de maaginhoud. Dus als je hier al problemen mee hebt, dan is dit niet gunstig. Appel cider azijn zorgt voor een sneller verzadigd gevoel en een verminderde eetlust, maar dit kan gepaard gaan met misselijkheid. Lange termijn gebruik kan lieden tot lage kaliumspiegels, osteoporose en andere abnormaliteiten. Tandglazuur kan ook te lijden hebben onder het zure drankje, zeker wanneer het onverdund wordt ingenomen. En dan de keel en de slokdarm:het drankje kan dit serieus verbranden, en voor slikproblemen zorgen.
Hiernaast kan appel cider azijn zich bemoeien met medicatie tegen diabetes, medicatie dat de kaliumspiegel verlaagt (Lanoxine) en met diuretica.

De juiste dosis hangt af van meerdere factoren, zoals leeftijd, gezondheid en andere condities. Er is niet voldoende wetenschappelijke informatie om een dosis te bepalen. Natuurlijke producten zijn niet perse veilig en ook bij natuurlijke producten zijn doses belangrijk.
Begin dus altijd met een lage dosis, die je eventueel verhoogt tot 2 eetlepels (30 ml). Verdun de azijn en drink dit met een rietje. Spoel hierna je mond, en wacht een half uur met tanden poetsen. Gebruik de azijn niet voor een langere termijn.

Er zijn ook andere manieren om de bloeddruk natuurlijk te verlagen, die beter bewezen en veiliger zijn

7 Manieren om de bloeddruk natuurlijk te verlagen