Hoe de darmflora het metabolisme beïnvloeden

OEDGEZOND.INFO

Ons aangeboren immuunsysteem is de eerste lijn van verdediging tegen bacteriële infecties, en heeft een nevenfunctie die net zo belangrijk is: het fine-tuned ons metabolisme. De consumptie van fermenteerbare koolhydraten bevordert een gezond metabolisme, en gaat vetstapeling in de lever (vette lever) tegen, via een uitgekiend systeem.

Zo beïnvloeden darmflora het metabolisme

Onderzoeken vertellen ons dat de “goede” bacteriën die zich in onze darmen bevinden ons helpen bij de regulatie van het metabolisme. Een nieuwe studie op fruitvliegen laat de verrassende manier zien waarop dit gebeurt. De studie is gepubliceerd in Cell Metabolism. De fruitvlieg deelt ongeveer dezelfde fysiologie als de mens wat betreft de darmen, alleen eenvoudiger en op een kleinere schaal.

Het onderzoek toont dat onze eerstelijn van verdediging tegen bacteriële infecties, het aangeboren (of: innaat  immuunsysteem, een bijbaantje heeft die net zo belangrijk is als de betreffende verdediging.

De spijsverteringscellen gebruiken een route binnen het innaat immuunsysteem om te reageren op schadelijke bacteriën. Maar andere darmcellen, enteroendocriene cellen, gebruiken dezelfde route (IMD) om te reageren op de goede bacteriën. Zo finetunen ze het metabolisme van voeding en van intestinale condities.

Studie auteur:

Sommige routes van het innaat immuunsysteem zijn niet alleen voor dat immuunsysteem. De routes “luisteren” ook naar de goede bacteriën en reageren hierop.”

Metabool syndroom, vette lever

Het team wist uit vorig onderzoek dat de bacteriën in de darmen van fruitvliegen een korte keten vetzuur aanmaken, acetaat. Acetaat is essentiëel voor het vet metabolisme en de insuline signalering van de vliegen. Vliegen zonder darmbacteriën, dus zonder acetaat, hebben een opstapeling van vetdeeltjes in de darmcellen. Dezelfde vetstapeling is er bij vliegen waarbij tachykine ontbreekt in de enteroendocriene cellen. Tachykinine is een insuline-achtige proteïne die belangrijk is voor groei, vetstofwisseling en insuline signalering.

Als er een probleem is met de verwerking van glucose en vetten, komt het vet vast te zitten in deze deeltjes in de cellen die niet bestemd zijn voor vetopslag.

Er is gebruik gemaakt van fruitvliegen, omdat ze makkelijk te kweken zijn en het eenvoudig is om ze genetisch te manipuleren. Ze hebben celtypen in de darmen die erg veel op die van mensen lijken.

Volgens de studieauteur representeren de vetdeeltjes de lever, ongeacht of ze ontstaan zijn door een verlies van darmbacteriën, verlies van tachykinine of verlies van de route van het aangeboren immuunsysteem. De ophoping is een teken dat het lichaam niet op de juiste manier koolhydraten en vetten kan omzetten. De auteur denkt dan ook dat de vliegen het metabool syndroom hebben, dat in verband staat met obesitas en diabetes.

Andere bevindingen uit de studie:

  • De route van het innaat immuunsysteem spoort de enteroendocriene cellen aan om tachykinine te produceren
  • In afwezigheid van bacteriën of hun afbraakproduct acetaat, wordt er geen tachykinine geproduceerd
  • Als bacterievrije vliegen acetaat krijgen, wordt het aangeboren immuunsysteem geheractiveerd en normaliseert het metabolisme
  • Een specifieke immuun receptor op enteroendocriene cellen is vereist om het acetaat signaal te ontvangen

Bacteriën hebben controle over de stofwisseling, maar het was nog niet bekend hoe ze interactie hebben met de immunologische signalerings routes in enteroendocriene cellen. De activatie van de route van het innaat immuunsysteem is essentieel voor een normale groei en ontwikkeling.

De interactie tussen het microbioom en metabolisme van de vliegen is als volgt

  • De goede bacteriën fermenteren nutriËnten uit de voeding en zetten korte keten vetzuren zoals acetaat vrij
  • Acetaat helpt om de nutriënten te gebruiken en op te slaan

Pathogene bacteriën doen het tegenovergestelde: ze consumeren vetzuren en staan een gezonde stofwisseling in de weg

Meer fermenteerbare koolhydraten eten

Een disbalans in ons darm microbioom is gelinkt aan obesitas en soms aan voedingstekorten. En omdat acetaat geproduceerd wordt door fermentatie, speculeert het team dat de consumptie van meer fermenteerbare koolhydraten de aanmaak van acetaat kan stimuleren en een zo een gezond metabolisme bevordert.