1 Eetlepel olijfolie per dag voegt jaren aan je leven toe

olijfolie-800x533.jpg

Olijfolie bevat antioxidanten die beschermen tegen hartaandoeningen en kanker. De olie is ook rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, die de cholesterolspiegel gezond houden. Eén eetlepel olijfolie per dag is voldoende om de voordelen te oogsten, en helpt je langer te leven.

Met olijfolie leef je langer

olijfolie2-300x200.jpgVan olijfolie, het sleutelingrediënt in het mediterraan dieet, wordt al lang gezegd dat het gunstig voor de gezondheid is. Nu stellen dr. Sarah Brewer, medisch nutritionist, auteur en gezondheidsjournaliste en Juliette Kellow, diëtiste, dat olijfolie jaren aan je leven kan toevoegen. Dit staat te lezen in hun nieuwe boek ‘Eat Better Live Longer’. Hun beweringen zijn gebaseerd op jaren van wetenschappelijk bewijs.

De olie bevat antioxidanten die de groei van kanker voorkomen/of vertragen, en het risico op hartaanval en beroerte verlagen. Het kan de beschadigende effecten van het slechte (LDL) cholesterol, een hoge bloeddruk en leeftijd gerelateerde ziekten voorkomen en zelfs de cognitieve functie verbeteren, volgens de auteurs.

1 Eetlepel per dag voldoende

Olijfolie is calorierijk, het bevat ongeveer 100 calorieën per eetlepel. Maar één eetlepel zou genoeg zijn om te profiteren van de voordelen. Omdat de olie ook rijk is aan vitamine E, houdt het de huid en ogen gezond, en versterkt dit tevens het immuunsysteem.

Dr. Brewer
“Een review van studies toonde dat mensen met de hoogste inname olijfolie 34% minder kans hadden op kanker, in vergelijking met mensen die minder olijfolie consumeren. Dit geldt vooral voor borstkanker. Studies laten zien dat de polyfenolen in olijfolie de start en progressie van kanker voorkomen, door hun antioxidant actie.”

De olie kan volgens de auteurs het beste rauw geconsumeerd worden.

Stof uit olijfolie doodt kankercellen

olijfolie3-300x234.jpgDe beweringen stroken met een fascinerend en opmerkelijk onderzoek van enige tijd geleden, waaruit bleek dat het Ingrediënt oleocanthal uit olijfolie in staat is kankercellen te doden met eigen enzymen, zonder de eigen cellen te schaden. Oleocanthal scheurt een deel van de kankercel, waardoor enzymen worden vrijgezet die de kwaadaardige cel doden. De studie werd destijds gepubliceerd in Molecular and Cellular Oncology. Toen oleocanthal op kankercellen werd aangebracht, bleek de dood der kankercellen heel snel plaats te vinden, namelijk al binnen 30 minuten tot een uur. Normaal gesproken vindt deze apoptose veel later plaats, tussen de 16 en 24 uur. Meer info/link naar dit onderzoek 

Veel voordelen

Andere onderzoeken legden het verband tussen olijfolie en gezondere bloedvaten, een verlaagd risico op een beroerte en depressie, een gezonde cholesterolspiegel, lagere kans op borstkanker en tevens een lager risico op Alzheimer. Het zou ook ontsteking van de alvleesklier, darmen en lever voorkomen.

Volgens en Brewer en Kellow functioneren de polyfenolen als een bezem die de vrije radicalen wegveegt.