Hoe magnesium bij jong en oud de hersenen beschermt

OEDGEZOND.INFO

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen, en beschermt ook tegen overtollige prikkelingen die anders tot de dood van zenuwcellen kunnen leiden. Magnesium is daarom nuttig ter preventie en behandeling van neurologische stoornissen, laat een nieuwe publicatie in Nutrients weten. Leer- en geheugenproblemen, al dan niet door giftige stoffen: magnesium vervult hierin een bijzondere rol.

Magnesium beschermt de hersenen

Magnesium is onontbeerlijk voor de overdracht van zenuwprikkels en neuromusculaire functies. Het mineraal beschermt tevens tegen excitotoxiciteit. 1 Bij excitotoxiciteit raken zenuwcellen beschadigd omdat ze overprikkeld zijn; dit kan ook tot hun dood leiden. Sommige voedingsadditieven zijn excitotoxisch, zoals bijvoorbeeld MSG (mononatriumglutamaat, E621). Gelukkig biedt magnesium hier uitkomst.

Vanwege de acties die magnesium binnen het lichaam uitvoert –het mineraal is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen- is magnesium zeer nuttig voor de preventie en behandeling van neurologische stoornissen.

Huidige onderzoeken brengen magnesium, ook wel het “wondermineraal” genoemd, in verband met migraine, chronische pijn, epilepsie, Alzheimer’s en Parkinson’s, beroertes, angst en depressie.

Magnesium gaat door de bloed-brein barrière

Eerdere reviews en meta-analyses meldden de rol van het mineraal bij neurologische condities. Er zijn sterke aanwijzingen met betrekking tot de rol van magnesium bij migraine en depressie. Hiernaast blijft er bewijs komen dat magnesium beschermt tegen chronische pijn, angst en beroertes.

Magnesium is intra- en extracellulair aanwezig in het centraal zenuwstelsel. Dat de rol van dit mineraal dan ook essentiëel is als boodschapper en modulator van enzymactiviteit van meer dan 300 enzymen, is dan ook goed voor te stellen. 3  4

Talloze studies op diermodellen hebben de neuroprotectieve eigenschappen van magnesium gedemonstreerd. Bij hersenschade penetreerde het mineraal door de bloed-brein barrière, en zorgde voor een toename van intracellulaire vrije magnesium, wat de neuronale energetische prestaties verbeterde. Na een beroerte kan de cerebrospinale magnesiumspiegel de neurologische uitkomst en verbeteringen voorspellen. 6

Bescherming tegen chronische prikkeling

Excitotoxiciteit

Wat betreft de bescherming van magnesium tegen excitotoxiciteit door glutamaat,  is het magnesiumsulfaat dat beschermt tegen de consequenties van chronische prikkeling van de glutamaat receptoren. 7 Het mineraal beschermt ook tegen de dood van zenuwcellen. 8 De stof beschermt zelfs de hersentjes van foetussen en zuigelingen. 9  10 11

Betere bloedtoevoer naar brein

In de hersenen zorgt magnesium voor de verwijding van kleine en grotere adertjes, wat de bloedtoevoer bevordert 12 Het mineraal verkleint ook neurologische disfunctie na hersenschade. 13

Top nutriënt

Een van de top 8 nutriënten om de hersenen te beschermen, is magnesium volgens het Institute of Food Technologists (magazin: Food Technology).  Helaas komen veel mensen magnesium tekort, en is het risico op cognitieve achteruitgang door chemische stoffen in het water, milieu en de voeding groter.

Een magnesiumtekort kan ook symptomen van angst en depressie geven. Serotonine, het “geluksstofje”, is afhankelijk van magnesium om in adequate hoeveelheden vrijgezet te kunnen worden.

Leren en geheugen

Een goede hersenplasticiteit is belangrijk voor leren en geheugen. Het bepaalt ook hoe goed je stress kunt tolereren, kunt herstellen van trauma en in welke mate je flexibel bent voor veranderingen. Heb je je hersenen gevoed met magnesium, dan komt het met de plasticiteit wel goed. En je brein vaart er ook wel bij, omdat magnesium een natuurlijke ontstekingsremmer is. Het beschermt de hersenen tegen  ontsteking, schade en achteruitgang. 14

Een inname die boven de ADH ligt heeft een uitgesproken effect op diverse aspecten van leren en geheugen, bij jong en oud. Magnesium verbetert op een directe manier de hersenplasticiteit. 15 16 17 Het mineraal werd zelfs door onderzoekers “een nieuwe strategie om de cognitieve vaardigheden te verbeteren” genoemd. 18