Combinatie gember-kurkuma verlaagt succesvol cholestrol en triglyceriden waarden

Een te hoog cholesterol en te hoge triglyceriden waarden zijn een van de grootste uitdagingen vandaag de dag. Deze verstoorde verhouding van vetstoffen in het bloed kan leiden tot hart- en vaatziekten. De combinatie gember-kurkuma verlaagt deze te hoge waarden echter succesvol.

Gember-kurkuma verlaagt cholesterol en triglyceridenwaarden

Dyslipidemie

Abnormaal hoge cholesterol- en triglyceridenwaarden vallen onder de medische aandoening “dyslipidemie”. Dan is er naast hoge triglyceridenwaarden ook sprake van een hoge spiegel van het LDL-cholesterol, terwijl de HDL-spiegel laag is. De aandoening kan zich ontwikkelen zonder symptomen, maar is gevaarlijk. Verandering van voeding en leefstijl kan een groot verschil maken.

Het is belangrijk om de aandoening aan te pakken, omdat hoge triglyceridenwaarden nadelige gevolgen hebben voor de milt en lever. Ook kan er atherosclerose optreden, wat het risico op een hartaanval of beroerte verhoogt. Risicofactoren voor dyslipidemie zijn leeftijd, geslacht (bij mannen komt de aandoening vaker voor), voeding, alcoholgebruik, gewicht, diabetes en nieraandoeningen.

Therapeutische waarde van gember- en kurkuma extract

Dat de extracten van gember en kurkuma een hoogst therapeutische waarde hebben, lieten meerdere studies al zien. Welk extract het krachtigst is, is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er een synergetische werking tussen beide extracten. Met andere woorden: beide specerijen versterken elkaars werking. Dit bleek ook uit de onlangs gepubliceerde studie in Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. Het betrof een rattenstudie.

De ratten werden in 8 groepen verdeeld

  • Groep 1 t/m 4 betrof gezonde ratten
  • In groep 5 t/m 8 zaten diabetische ratten met dislipidemie.

Elke groep kreeg 42 dagen lang gedestilleerd water, gemberextract,  kurkumaextract, of een combinatie van gember-kurkuma extract. (300 mg/100 ml water/per kg lichaamsgewicht).

Effect op alle parameters van dyslipidemie

Zowel gember- als kurkuma extract hadden apart van elkaar een uitgesproken werking op de glucusespiegel en het lipideprofiel bij de diabetische ratten. Echter, in combinatie was het effect nog groter. Het duo had een doelgerichte uitwerking op alle parameters van dyslipidemie.

Gember en kurkuma hoeven niet samen gebruikt te worden om de triglyceridenwaarden te verlagen, de specerijen doen dit apart van elkaar ook prima. Uit bovenstaande studie blijkt echter wel dat de werking dan minder krachtig is dan in combinatie. Dit laat ook een andere zojuist verschenen studie (Pharmacological Research) weten.

Kurkuma alleen

Hier kregen ratten 4 dagen lang kurkumawortel (met ongeveer 3% kurkumine: dit is vergelijkbaar met wat mensen consumeren in de verse of gedroogde versie) of een fractie kurkuma verrijkt met kurkumine (74%). Er werd 540 en 2700 mg/kg/dag/kurkuma gegeven. Beide doses onderdrukken de biosynthetische genexpressie van cholesterol. Alle behandelingen hadden een duidelijk effect op de biosynthese van cholesterol.

Gember alleen

Ook gember alleen heeft een positieve uitwerking op de cholesterolspiegel en triglyceridenwaarden.

Nog een weetje over gember

Gember in combinatie met Lactobacillus acidophilus vermindert oxidatieve stress en ontsteking in de darmen 2