Stof uit kokosolie gaat ontsteking in hersenen tegen

OEDGEZOND.INFO

Er is toenemend bewijs dat kokosolie cognitieve gebreken tegen gaat. Laurinezuur uit de olie verhindert ontsteking in de hersenen en dit is ook gunstig bij ziektes zoals Alzheimer, meldt een publicatie in Neurochemical Research.

Kokosolie tegen ontsteking in hersenen

Bij diverse neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer’s, zijn de microglia over-geactiveerd en zetten ze stikstofoxide en ontsteking bevorderende cytokinen vrij. Dit resulteert in cognitieve achteruitgang.

Microglia bestaan uit cellen die de macrofagen van het centraal zenuwstelsel zijn. Ze zorgen voor een afweersysteem van de hersenen, doordat ze schade en lichaamsvreemde stoffen detecteren en dood weefsel verwijderen. Lichaamsvreemde stoffen eten ze op., dankzij de effecten van laurinzeuur op de microglia. Laurinezuur onderdrukt reactieve oxygen species en de productie van proinflammatoire cytokines, ook beschermt het de cellen. De stof vermindert neuronale schade bij patiënten met Alzheimer die kokosolie consumeren. Neurochemical Research

Vetzuren

Kokosolie bestaat grotendeels uit verzadigd vet, maar van een andere soort als dat van boter, het gaat hier namelijk om medium keten vetzuren. Ketenlengte is van belang, omdat dit bepaalt hoe een vet verteerd en omgezet wordt. De vertering van medium keten vetzuren verloopt bijvoorbeeld anders dan die van lange keten vetzuren. Het vereist minder werk om de vetzuren uit kokosolie om te zetten in bruikbare energie voor de spieren en de hersenen. Medium keten vetzuren verbeteren stemming en geheugenproblemen.

Brandstof voor hersenen

Helaas komen veel van ons medium ketenzuren tekort; de “westerse” voeding speelt hierbij een rol. De verzadigde vetzuren van kokosolie bestaan voor ongeveer 65% uit medium keten vetzuren, en ze vervullen allemaal een doel. Van de medium keten vetzuren bestaat 50% uit laurinezuur. 1 Sommige zijn een boost voor de energie en gewichtsverlies en andere ondersteunen ketose. Bij ketose wordt er vet afgebroken in het lichaam en komen er ketonen vrij in het bloed (ketogenese).

Ketonen zijn een goede energiebron voor de hersenen. Medium keten vetzuren worden snel omgezet in energie, en dit is een snelle boost voor het vermoeide brein. Op een langere termijn verbeteren ze het geheugen en verminderen ze de symptomen van Alzheimer’s. Ketonen voeden de hersencellen en helpen ook bij andere neurodegeneratieve ziekten. Kokosolie beschermt neuronen en helpt ze te overleven. 2