Zo motiveer je jezelf om af te vallen

Gastblog Charlotte/Puur Figuur- Wil jij ook wel wat kilo’s kwijt, maar vind je het moeilijk om gemotiveerd te blijven? Je bent zeker niet de enige. Dit artikel is speciaal voor jou en alle anderen die hier moeite mee hebben. We geven je 6 tips die je helpen om vol motivatie af te slanken.

1: Kennis is macht

Je kan natuurlijk zomaar ergens beginnen met afslanken, zonder jezelf in te lezen. De kans is dan echter groot dat je het niet efficiënt aanpakt en dat je het snel opgeeft, omdat je niet weet hoe je het makkelijker kan maken voor jezelf.

Neem daarom de tijd om te lezen over verschillende aanpakken om af te slanken. Bijvoorbeeld hier.

Kennis over overgewicht en afslanken, levert je daarnaast nog een groot voordeel op. Hoe meer je weet over de gezondheidsrisico’s van overgewicht en de voordelen van afslanken, hoe gemotiveerder je zal zijn.

2: Doe het samen

Vrijwel alles wordt een stuk makkelijker en plezieriger als je het samen doet. Dat geldt zeker ook voor afslanken. Begin daarom samen met een gezinslid, familielid, vriend of vriendin met je afslankdieet. Heb je niemand in je directe omgeving die ook graag wilt afvallen? Dan kan je ook online support zoeken. Bijvoorbeeld via een facebookgroep of door mee te doen aan een challenge. Samen sta je sterker!

3: Houd het positief

Je gedachtes hebben een enorm grote invloed op hoe je jezelf voelt. Je kan jezelf ‘de put in denken’, maar je kan jezelf ook een enorm sterke motivatie geven door positief te denken.

Ook bij afslanken is het heel belangrijk om positief te blijven denken. Als je bijvoorbeeld denkt ‘ik haat mijn dikke buik, ik zie er niet uit’ dan geeft dat een heel ander gevoel en een zwakkere motivatie, dan wanneer je denkt ‘ik wil goed voor mijzelf en mijn lichaam zorgen en ga daarom afslanken’.

Kortom: doe afslanken niet uit haat voor je overgewicht, maar uit liefde voor jezelf en je lijf.

4: Stel specifieke en haalbare doelen

´Ik wil een slank lichaam´ is uiteraard een mooi doel. Maar als je dit doel specifieker maakt, is het makkelijker om er gemotiveerd aan te werken. Bijvoorbeeld door ervan te maken ‘ik wil de komende maand 3 kilo afvallen, door koolhydraatarm te eten, dagelijks drie porties groentes te eten en ’s avonds niet meer te snoepen.

Let er ook altijd op dat je doel haalbaar is. Wil je binnen twee weken een perfect bikinilichaam? Dan kom je er waarschijnlijk al snel achter dat dit niet lukt, met als gevolg dat je gedemotiveerd raakt en misschien zelfs je afslankplannen opgeeft. Houd het daarom realistisch en haalbaar.

5: Schrijf je doelen op

Als je eenmaal een goed doel hebt geformuleerd, is het een goed idee om dit doel op te schrijven. Dit geeft een extra motivatieboost en kan werken als een stok achter de deur. Zeker als je er bijvoorbeeld een datum bij zet. Dan ben je minder snel geneigd om je afslankplannen telkens maar weer een weekje voor je uit te schuiven.

6: Richt je op vooruitgang, niet op perfectie

Accepteer van jezelf dat je het niet perfect zult doen. Streven naar perfectie kan enorm demotiverend werken. Perfectie is namelijk simpelweg niet haalbaar, waardoor het frustrerend kan zijn als je hier wel naar streeft. Als je dan bijvoorbeeld toch een keer een koekje neemt, ben je veel sneller geneigd om te denken ‘nu heb ik het verpest’ om vervolgens je motivatie naar een dieptepunt te zien zakken.

Streef in plaats daarvan naar vooruitgang: jezelf en je eetgewoontes telkens weer een stap verbeteren, zonder het meteen als een mislukking te zien als het niet perfect gaat.

Om te onthouden

Miljoenen mensen wereldwijd weten hoe lastig het kan zijn om af te slanken. Een sterke motivatie kan het echter vele malen makkelijker maken. Doe daarom kennis op, zoek een ‘afslankpartner’, houd het positief en streef naar vooruitgang in plaats van naar perfectie. Daarnaast helpt het ook om specifieke en haalbare doelen voor jezelf op papier te zetten.

Bronnen: Dalle Grave R, Calugi S, Molinari E, Petroni ML, Bondi M, Compare A, Marchesini G, Obes Res, 2005. Pearson ES, Patient Educ Couns, 2012.