Rozemarijn thee voor een scherp brein en meer energie

Rozemarijn bevat veel gezonde stoffen  met een schimmelwerend en antibacteriële werking.  Thee van deze aromatische plant voorziet in een reeks natuurlijke antioxidanten, die je lichaam en hersenen beschermen. Rozemarijn thee houdt het brein scherp, en geeft meer energie. Thee van het aromatische kruid beschermt ook nog eens tegen kanker.

Een scherp brein met rozemarijn thee

Veel gezonde bestanddelen

Van rozemarijn kikker je echt op. Rozemarijn thee bleek zelfs arbeiders met een burn-out te helpen

In rozemarijn zitten maar liefst 49 bestanddelen: flavonoïden, fenolzuren, fenol terpenen, jasmonaat, fenol glycosiden en lignanen.  Hiernaast bevat het antibacteriéle etherische oliën: kampeen, cienol, bornyl acetaat, a-pineen en borneo. Deze etherisch oliën zijn dan ook nog eens ontstekingsremmend. De bloemtopjes bevaten rozemarijn zuur, dat eveneens antibacterieel is.    1  2  3

Rozemarijn extract (E392) werd door de Europese Unie bevestigd als een veilige en effectieve antioxidant voor de houdhbaarheid van voeding. 4  In de plant vind je ook vitaminen B: panthoneenzuur, riboflavine, pyridoxine en foliumzuur. En last but not least: er zit ook nog ijzer, mangaan, kalium, koper, calcium en magnesium in.

Het kruid is al duizenden jaren in vele keukens en tuinen aanwezig. Het is familie van de mint en lijkt een beetje op lavendel. De heerlijke geur maakt dat het gebruik van rozemarijn in de keuken eindeloos kan zijn. Het geeft veel smaak aan soepen, stoofpotten en vlees.

De voordelen op een rij

  • Antibaterieel 5
  • Antikanker  6 7
  • Antidiabetes 8
  • Anti-inflammatoir en koortswerend 9 10
  • Antioxidant  12 13 14
  • Antidiuretisch 15
  • Protectief voor de lever 16 17

Rozemarijn beschermt de zenuwcellen

Ook bij Alzheimer’s

Een van de duidelijkste effecten van rozemarijn is die op de cognitie. De diterpenen hebben laten zien dat het de dood van zenuwcellen afremt, zowel in vitro als in vivo. Rozemarijn heeft dan ook nut bij ziektes zoals Alzheimer.

En depressie

Bij muizen liet de consumptie van rozemarijnthee een anti-angst en anti-depressie effect zien op het gedrag.
18
Het resultaat liet ook zien dat de inname van rozemarijnthee voor de duur van 4 weken een uitgesproken effect had op vermijdingsdrang.

Tegen giffen en vrije radicalen

Het aromatische kruid beschermt zenuwcellen tegen gifstoffen

Rozemarijnbevat ook carnosinezuur  dit heeft neuroprotectieve effecten op breinschade door giffen. De stof zet onmiddellijk een aantal antioxidant en ontstekingsremmende mechanismen op gang indien er sprake is van toxiciteit in de hersenen. 19 20  21

Carnosinezuur beschermt de zenuwcellen van schade na een beroerte, door korte metten te maken met ROS (reactive oxygen species). 22 
23

De cognitieve voordelen van het kruid zijn goed gedocumenteerd. 24 Een gebrekkig geheugen is een kenmerk bij dementie, en rozemarijn is in staat dit te verbeteren.

In de amyloïde plaques van Alzheimer patiënten worden koper, zink en ijzer gevonden. 25 26 27

Deze metaalionen in de hersenen zorgen voor een achteruitgang in de bloed-brein barrière, met andere woorden: naarmate de leeftijd vordert vinden via deze barrière meer metalen de toegang tot het brein.  Deze metaalionen spelen een doorslaggevende rol bij neurotoxiciteit bij Alzheimer’s. De stof carnolsol remt dit negatieve proces. 28 29  30 31 32

Anti-kanker werking

De polyfenolen uit rozemarijn, cafeïnezuur en rozemarijnzuur, hebben een anti-kanker werking. Ze beschermen sterk tegen vrije radicalen en carnosol helpt om te ontgiften van stoffen die in verband staan met deze gevreesde ziekte. 33 34 35 36  37

Tegen stress en vermoeidheid

Van rozemarijn kikker je echt op. Toen arbeiders met een burn-out rozemarijnthee gingen drinken, namen hun gevoel van stress en vermoeidheid af. Na 2 maanden thee drinken voelden ze zich een stuk meer ontspannen. 38

Thee van rozemarijn is dus wel de moeite waard, vanwege de vele voordelen die het heeft voor de gezondheid. Je kunt verse rozemarijn een paar weken in de koelkast bewaren, als je het in een afsluitbaar zakje of bakje doet. Verse rozemarijn is superieur aan gedroogde.