Walnoten veranderen darmflora en verlagen triglyceridenwaarden

Walnoten zijn een uitstekend middel om de triglyceridenwaarden te verlagen, blijkt uit een uitgebreide review. De noten brengen niet alleen de triglyceriden waarden omlaag maar ook de bloeddruk, het LDL-cholesterol en het gewicht.

Walnoten verlagen triglyceridenwaarden

En LDL-cholesterol

walnoten5-300x179.jpg
Walnoten zorgen voor een verlaging van het LDL-cholesterol, de triglyceriden en apolipoproteïnen

De review omvat 25 jaar van bewijs met betrekking tot de gunstige rol van walnoten, en is gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition. Trygliceriden zijn naast cholesterol, de belangrijkste vetten in het bloed. Volgens de studieauteurs zijn walnoten een aangename en smakelijke manier om belangrijke nutriënten aan de voeding toe te voegen, terwijl de gezondheid van het hart ondersteund wordt.

De onderzoekers bestudeerden 26 controlled trials met in totaal 1059 deelnemers vanaf 22 jaar tot en met 75 jaar, die gezond waren of condities hadden zoals een te hoog cholesterol, diabetes type 2, metabool syndroom, overgewicht en obesitas.

De walnootconsumptie varieerde van 5-24% van de totale dagelijkse hoeveelheid calorieën. Dit is ongeveer 14-110 gram per dag. De consumptie van de noten werd vergeleken met een vetarm, mediterraan, Japans of “westers” dieet.

De walnoten zorgde voor een aanzienlijke verlaging van het LDL-cholesterol, de triglyceriden en apolipoproteïnen. Apolipoproteïnen verhogen de kans op atherosclerotische complicaties, ze veroorzaken dus plaques in de bloedvaten. Apolipoproteïnen zijn ook de primaire proteïnen in het LDL-cholesterol.

Rijke bron van onverzadigde vetzuren en antioxidanten

Dit smakelijke tussendoortje heeft ook nog eens een gunstige werking op de darmflora

Het zijn meerdere eigenschappen van walnoten die verantwoordelijk zijn voor de gezonde effecten. De noten zijn een rijke bron van meervoudig onverzadigde vetzuren (maar liefst 13 gram per 28 gram) en voorzien hiermee op een uitstekende manier in omega-3 vetzuren (2.5 gram per 28 gram). De aanwezige antioxidanten zijn ook  niet verkeerd: de noot bevat veel polyfenolen en vitamine E.

Ongeveer gelijktijdig met bovenstaande review zijn er nog twee studies gepubliceerd over walnoten. Een onderzoek meldt de voordelen ter preventie van/bij diabetes, en de andere studie laat weten dat walnoten een bijzonder gunstige uitwerking hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom.

Verlaagde kans op diabetes

Volgens een publicatie in Diabetes/Metabolim Research & Reviews 1 verlaagt walnootconsumptie het risico op diabetes, en heeft de noot een positieve effect op de bloedsuikerspiegel.

Consumeerders van walnoten bleken een lagere kans op diabetes te hebben, doordat de noten bloedsuikerschommelingen beperkt. De kans op diabetes kon soms wel tot 47% dalen, afhankelijk van de dosis. Het effect zou bij vrouwen groter zijn.

De noten zorgden niet alleen voor een lager risico op diabetes, ook bij mensen met bestaande diabetes hadden de noten deze uitwerking.

Verandering in de darmflora

Een handjevol van deze rijke bron van onverzadigde vetzuren is voldoende om de gezonde voordelen te oogsten

Journal of Nutrition 2  laat weten dat walnootconsumptie de darmflora op een positieve manier verandert. De hoeveelheid gunstige bacteriën neemt door de smakelijke noot toe, terwijl de hoeveelheid ongunstige bewoners in onze buik afnemen.

De studieauteurs bekeken de uitwerking van walnoten op de darmflora en metabole markers.

Deelnemers aan de studie waren gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-53 jaar. Ze kregen 2x een 3-weekse periode –met een interval van 1 week- 42 gram of 0 gram in het dieet.  Aan het begin en het einde van beide periodes werden er fecale monsters en bloedmonsters afgenomen.

Het resultaat was dat walnootconsumptie voor een overvloedigere aanwezigheid (49-160% hoger) van Faecalibacterium, Clostridium, Dialister en Roseburia en voor een vermindering (16-38% lager) van Ruminococcus, Dorea, Oscillospira, maar ook van Bifidobacterium. Het LDL-cholesterol ging tevens omlaag.

 

Foto’s: Pixabay