Chocolademelk beter voor de spieren dan sportdrank

Chocolademelk versnelt hersnel na sport beter dan sportdrank. Bovendien hebben sporters een beter uithoudingsvermogen met een chocoladedrank. Omdat chocolademelk koolhydraten, electrolyten én proteïnen bevat, is het een allround drankje. 

Chocolademelk beter dan sportdrank

Herstel na sport

Chocolademelk verbetert dan ook nog de hartslag en melkzuurspiegel. Dit laatste is belangrijk om kramp te voorkomen. In chocolademelk zitten koolhydraten, proteïnen, vetten en electrolyten. Het kosteneffectieve en heerlijke drankje zorgt ook voor een beter herstel na sport.

Studieauteur dr. Amin Salehi-Abargouei van de Shahid Sadoughi University in Iran:

“Chocolademelk bevat koolhydraten, proteïnen, vetten, flavonoïden, electrolyten en sommige vitaminen. Dit maakt het een goede keuze voor sporters. Chocolademelk is dus een goed alternatief voor sportdrank en laat zelfs superieure effecten zien.  ”

De bevindingen zijn gepubliceerd in The European Journal of Clinical Nutrition.

Sportdranken bevatten koolhydaten en electrolyten, maar niet altijd proteïnen. Elke voeding die voorziet in koolhydraten, proteïnen, vloeistof en electrolyten wordt goed getolereerd en bevordert herstel. Wat chocolademelk betreft: ook een kleine hoeveelheid werkt, als de sporter hongerig is.

Gewoon water is minder effectief in het aanvullen van energie vanwege het gebrek aan koolhydaten. Water kan ook de spieren niet voldoende herstellen, omdat er geen proteïnen in zitten. Het hydrateert, maar chocolademelk doet dit beter, vanwege de electrolyten.

All round drankje

Dit maakt chocomelk een all round drankje.

Inname van koolhydraten Inname van koolhydraten direct na het sporten resulteert in een snellere aanvulling van glycogeen in de spieren. Koolhydraten voorkomen hiernaast overbelasting bij uithoudingssporten. Proteïnen beïnvloeden ook het spierherstel na inspanning Koolhydraten plus proteïnen reguleren creatine kinase en verminderen pijnlijke spieren. Samen verbeteren ze ook de spierfunctie. 1  

De ideale sportdrank hangt af van het soort beweging. Na 20 minuten joggen is water prima. Maar een renner die een aantal kilometers aflegt of iemand die een high intensity interval training doet, heeft meer aan een smakelijk chocoladedrankje.

Minder neuromusculaire problemen

Dat chocolademelk een goede keuze is als het om spierherstel gaat, blijkt ook uit eerdere onderzoeken.  1 2  4  5 Zo resulteert chocolademelk  in aanzienlijk lagere creatine-kinase-activiteit in het bloed.

Dit betekent dat de kans op hartproblemen, spierzwakte en andere neuromusculaire problemen een stuk kleiner is.  1

 

 

Foto’s: Unsplash