Komkommer bestrijdt vrije radicalen en ontgift

De komkommer is befaamd om zijn koelende eigenschappen. Maar wist je dat de kalebas-achtige vrucht veel meer in zijn mars heeft dan hydrateren en verkoelen? Komkommer verlicht pijn en bestrijdt ook nog eens vrije radicalen.

Wie zou dat gedacht hebben, dat de komkommer pijn kan verlichten en vrije radicalen bestrijdt. We kennen hem vooral vanwege zijn frisse en hydraterende karakter. De vrucht is dan ook erg welkom bij warm weer, en terwijl je van deze verkoelende snack geniet, bouw je aan je antioxidant status! En ondersteunt de komkommer ontgifting.

Komkommer: bestrijdt vrije radicalen en ontgift

Toen de komkommer in vitro vergeleken werd met vitamine C, BHA (butylated hydroxyl anisole), bleek de vrucht eveneens goed in het bestrijden van vrije radicalen. En hoewel wel in iets mindere mate dan deze twee antioxidanten, was het antioxidant effect van de komkommer toch indrukwekkend.  Tabel 1.

Een andere vergelijking van de frisse vrucht was met diclofenac. Pijn werd beter verlicht door Diclofenac, maar de komkommer bracht het er niet slecht van af. 1   *2 *3
De onderzoekers weten het effect aan de tanninen en flavonoïden in de vrucht. De komkommer bevat dus meer dan je zou denken.

Betere antioxidant status

Regelmatige consumptie van natuurlijke antioxidanten uit groenten, thee, fruit en kruiden kunnen een verschuiving veroorzaken in een gebrekkige antioxidantstatus. 4  De interesse in antioxidanten en fytostoffen is dan ook enorm gegroeid. Onder fytochemicaliën vallen fenolen, flavonoïden, tanninen, proanthocyanidinen, en kruidenextracten. 5, Antioxidanten zijn onmisbare voor het behoud van een goede gezondheid, omdat ze allerlei oxidatieprocessen verhinderen, zoals reacties met vrije radicalen.

Hoofdpijn

Cucumis sativus werd oorspronkelijk vooral in het Himalayagebied gevonden, en van oudsher gebruikt tegen hoofdpijn en diureticum. De vrucht dient als voeding en wordt ook in huidproducten gebruikt. En daarmee heb je ook wat, want hij bevat enzymen (o.a. oxidase; zet zuurstof om in water), flavonoÏden waaronder rutine, vitamine B1 en C, organische zuren (zoals barnsteenzuur). Plantensterolen (a- en b- sitosterol), koolhydraten, terpenoÏden, glycosiden, saponinen, bevinden zich ook in de vrucht. Tabel 2

Antioxidant activiteit en pijnverlichting

De komkommer kan ook succesvol de strijd aan met stikstofoxide, deze stof speelt onder andere een rol bij migraine. Flavonoïden en tanninen in de vrucht hebben meerdere biologische effecten, maar zijn vooral krachtig als antioxidant en pijnbestrijder. Antioxidanten met zo’n sterke werking zijn in grote mate van nut ter preventie van/voor de behandeling van allerlei ziektes die gerelateerd zijn aan vrije radicalen. 1

Ontgifting

Een ander kenmerk van Cucumis sativa is dat de vrucht het lichaam reinigt. Komkommer werkt als een reinigingsdienst en verwijdert ophopingen en oude afvalresten. Dat je hierbij ook nog chemische stoffen kwijtraakt is mooi meegenomen.  7

Voor een reinigend effect op de huid hoef je geen plakjes te gebruiken, je kunt ook het verse sap drinken. Komkommersap voedt de huid, vermindert zwelling en verzacht irritaties. 8

*2. Joshi SG. New Delhi: Oxford and IBH Publishing Co. Pvt. Ltd; 2003. Medicinal Plants; pp. 157–8.
*3. Nadkarni AK, Nadkarni KM. Bombay: Popular Prakashan; 2005. Indian Materia Medica; pp. 403–04.

Foto’s zijn van Pixabay