Stof uit hete pepers stimuleert vetverbranding en gewichtsverlies

Hete pepers bevatten een bestanddeel dat een anti-obesitas werking kan hebben. De stof voorkomt de opslag van vet, doordat de vetverbranding stimuleert. Dit bevordert natuurijk gewichtsverlies. 

Stof capsaïcine stimuleert ververbranding

De reden waarom chilipepers zo pittig zijn, is het bestanddeel capsaïcine. De stof heeft pijnstillende eigenschappen en werkt op het perifere zenuwstelsel. Om deze reden is de stof getest als behandelmiddel bij onder andere reumatoïde artritis en diverse neuropathische pijnbeelden.

Onlangs werd er nog een verrassende werking van capsaïcine gevonden: het zou de vermeerdering van borstkankercellen kunnen voorkomen. 1

Nu belicht een nieuw onderzoek een andere werking van capsaïcine. Bij muizen was het bestanddeel in staat om af te rekenen met obesitas.
Nieuw medicijn

Een team van de University of Wyoming School of Pharmacy ontwikkelde het medicijn metabocine. Metabocine zet gedurende 24 uur langzaam capsaïcine vrij. De bevindingen gepubliceerd in journal Biophysical.

Gewichtsverlies

Metabocine werd getest op muizen die een vetrijk dieet gekregen hadden. De muizen werden bestudeerd op metabole markers zoals de cholesterolspiegel, insuline respons, symptomen van een vette lever,  lever- en nierfunctie en de bloeddruk. Metabocine kan tot gewichtsverlies leiden, omdat capsaïcine op bepaalde receptors werkt (TRPV1). Veel van deze receptors worden in de vetcellen gevonden. De hoop was dat de receptoren witte vetcellen zouden veroorzaken, door ze te activeren. Door het ontstaan van witte vetcellen zouden er calorieën verbrand worden, in plaats van dat ze opgeslagen zouden worden. Dit vond inderdaad plaats zoals de onderzoekers hoopten.

Geen nieuwe bevindingen

Deze bevinden zijn niet nieuw. Dat capsaïcine een gunstig effect op overgewicht en vetverbranding heeft, was al eerder duidelijk. Nu werd er echter een medicijn ontwikkeld op basis van capsaïcine, waarbij ook gekeken werd naar de veiligheid van metabocine met het oog op lange termijn gebruik. Het middel bleek veilig te zijn.

Aanzienlijke verbeteringen

Er waren duidelijke verbeteringen te zien qua bloedsuikerspiegel, cholesterol, insulinerepons en symptomen van het vette lever syndroom. De muizen namen het middel 8 maanden, een periode waarin het gewichtsverlies behouden werd.

De studieauteur:

“Metabocine is veilig en werd goed getolereerd door de muizen. Het is een krachtig anti-obesitas middel dat veelbelovend is als robuuste strategie tegen obesitas.”

Niet ineens veel hete pepers eten

Het team waarschuwt wel dat men nu niet ineens hete pepers moet gaan eten om gewicht te verlies. Volgens hen wordt de capsaïcine in chilipepers niet makkelijk opgenomen, en heeft het dus niet dezelfde uitwerking als het medicijn. Overtollige consumptie van het bestanddeel kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Supplement, soortgelijke uitwerking

Een supplement met capsaïcine heeft een soortgelijke uitwerking als het nieuwe medicijn

Een middel dat capsaïcine als hoofdbestandmiddel heeft, zou kunnen helpen bij obesitas, als het voorschrift nauwgezet opgevolgd wordt. Een supplement met capsaïcine kan een soortgelijke uitwerking hebben op metabole markers, obesitas en de TRPV1- expressie, waardoor vetverbranding plaatsvindt. 3 5

Vooral als dit gecombineerd wordt met beweging. 6