Volle zuivel niet slecht voor het hart en kan juist beschermen

Volle zuivelproducten zijn niet slecht voor de gezondheid, volgens nieuw onderzoek. Volle yoghurt, melk, kaas en boter  Volvette producten zouden juist kunnen beschermen tegen een hartaanval en beroerte….en ook tegen buikvet.

Volle zuivel & cardiovasculaire gezondheid

De studie, gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition, vond geen link tussen volle zuivelproducten en hartaandoeningen of beroerte. Deze aandoeningen worden nogal eens in verband gebracht met verzadigde vetten.

De studieauteur:

“Onze bevindingen ondersteunen niet alleen het groeiende bewijs dat volvette zuivel niet het risico verhogen op vroegtijdig overlijden en hartaanvallen, maar versterken dit bewijs aanzienlijk. Een vetzuur uit zuivel verlaagt zelfs de kans op cardiovasculaire ziekten.”

Voor de studie werden meerdere biomarkers van een vetzuur uit zuivel geëvalueerd, in relatie tot hartaandoeningen en overlijden over een periode van 22 jaar. Dit gaf een groter en objectiever inzicht in de impact van lange termijn blootstelling aan de vetzuren uit zuivel.

Lagere kans op vroegtijdig overlijden door volle zuivel

Bijna 3000 volwassen in de leeftijd van 65 jaar en ouder waren betrokken bij het onderzoek. Hun bloed werd onderzocht op de aanwezigheid van drie vetzuren in zuivel. Geen enkel vetzuur stond in verband met overlijden. Een type stond juist in verband met een lagere kans op vroegtijdig overlijden door cardiovasculaire ziekten: mensen die een meer volvette zuivelproducten consumeerden, hadden juist een lagere kans (42%) op overlijden door bijvoorbeeld een beroerte.

Men kiest redelijk vaak voor vetarme zuivel, maar dit kan meer toegevoegde suikers bevatten, waardoor de plank kan worden misgeslagen. De toegevoegde suikers kunnen juist leiden tot een gebrekkige cardiovasculaire en metabole gezondheid.

“Consistent met eerdere bevindingen, benadrukken onze resultaten de noodzaak om de huidige dieetaanbevelingen met betrekking tot zuivel te herzien. Volvette zuivelproducten zijn een rijke bron van nutriënten zoals kalium en calcium. Deze zijn essentiëel voor de gezondheid, niet alleen tijdens de jeugd, maar ook in de latere jaren.”

“Consumenten zijn blootgesteld aan veel conflicterende informatie over voeding, vooral als het om vetten gaat. Het is daarom belangrijk om gedegen studies te hebben, zodat mensen betere keuzes kunnen maken die gebaseerd  zijn op wetenschap en niet van wat ze hebben horen zeggen.”

Het onderzoek werd gesteund door the National Heart, Lung, and Blood Institute.

Volle zuivelproducten bevatten veel nutriënten en voorzien in belangrijke vitaminen (A, B6. B12, D, K en K), mineralen (calcium, jodium, magnesium, kalium, fosfor en zink), vetten en ander gezonde bestanddelen. 1,2

Minder buikvet

Een 12-jarige follow-up studie laat zien dat volvette zuivel de kans op buikvet verlaagt, terwijl een lage iname van vet uit zuivel in hier juist mee in verband zou staan. De associatie tussen volle zuivel consumptie en minder buikvet was consistent. 3

In 2017 verscheen een meta-analyse van 29 studies in the European Journal of Epidemiology. Hieruit bleek ook dat het eten van volvette yoghurt, melk en zelfs kaas, het risico op een hartaanval en beroerte niet verhoogt. De auteurs van de meta-analyse concludeerden dat de wijdverspreide opvatting onjuist is, dat volvette zuivel slecht voor de gezondheid is. Gefermenteerde zuivel was overigens het gunstigst.4