Helpt cafeïne echt bij het afvallen?

Sommige dieetsupplementen bevatten cafeïne, omdat de stof de eetlust zou verminderen en tegelijkertijd de stofwisseling zou stimuleren. Helpt cafeïne echt bij het afvallen?

Beter afvallen door cafeïne?

Volgens een nieuwe studie in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics niet. Cafeïne zou geen enkel effect hebben op gewichtsverlies.

Aan het onderzoek deden 50 gezonde volwassen vrijwilligers mee, in de leeftijd van 18 tot en met 50 jaar. Om te testen of cafeïne het afvallen bevordert, dronken ze een dag per week een drankje met cafeïne, 3 weken achter elkaar.

Een half uur na het drankje gingen de deelnemers aan een ontbijtbuffet, waar ze mochten eten wat ze wilden. Ze moesten alles vastleggen wat betreft de eetlust voor de rest van de dag, en gebruikten hiervoor een online tool.

De uitkomsten:

  • Deelnemers die een lage dosis cafeïne hadden geconsumeerd, aten ongeveer 10% minder bij het ontbijt. Dit was niet alleen zo vergeleken met de deelnemers die een cafeïnevrij drankje hadden gekregen, maar ook in vergelijking met de hogere dosis-groep.
  • Na het drinken van de lage dosis, aten de deelnemers ongeveer 650 calorieën bij het ontbijt
  • In de cafeïnevrije groep was dit gemiddeld 721 calorieën
  • De hoge dosis-groep consumeerde ongeveer 715 calorieën bij het ontbijt
  • De onderzoekers vonden geen opvallende verschillen in de eetlust van de deelnemers en de voeding die de rest van de dag gegeten werd, gebaseerd op de hoeveelheid cafeïne in het drankje.
  • Ook had het BMI geen effect op de hoeveelheid calorieën die de deelnemers consumeerden

Volgens de onderzoekers “heeft cafeïne een zwak effect op de calorieinname en ondersteunt het onderzoek niet dat de stof een effectieve eetlust onderdrukker is.”

Anders studies melden dat cafeïne wél helpt om sneller af te vallen en/of gewichtsverlies te behouden.

Behoud van gewichtsverlies

Zo laat een onderzoek in The European Journal of Clinical Nutrition weten dat de inname van de stof in verband staat met het behoud van gewichtsverlies. Dit onderzoek was grootschaliger dan bovenstaande: er deden ongeveer 2500 mensen mee aan de studie. Degenen die hun nieuw verworven gewicht behielden dronken beduidend meer kopjes koffie op een dag. 1

Kleinere vetcellen en minder vetopslag

Een oudere studie op ratten in Medicine and Science in Sports and Exercise meldt de effecten van cafeïne op het lichaamsgewicht, de vetopslag en het volume van de vetcellen. De ratten combineerden cafeïneinname met beweging. Na dit regime 9 weken gevolgd te hebben, was het volume van de vetcellen (25%)  verminderd. Ook had er een vermindering van lichaamsgewicht (22%) . 2

Kleinere buikomvang

Soortgelijke effecten blijken uit een onderzoek in Obesity Research. De cafeïneinname door middel van een groene thee supplement zorgde voor gewichtsverlies en het behoud ervan. Aan deze studie deden 76 mensen mee met overgewicht of obesitas. Dagelijks namen ze een groene thee supplement met cafeïne (270 mg epigallocatechine galaat en 150 mg cafeine). Hier ondervond men een verlaging van vetmassa, lichaamsgewicht en buikomvang. De cafeïne stond ook in verband met vetverbranding en vetoxidatie. Maar wat belangrijker was: het hormoon leptine werd onderdrukt bij de vrouwen. 3

Leptine en je wel/niet verzadigd voelen

Leptine is van invloed op de vetopslag, en wordt ook wel het “obesitas hormoon” genoemd. De onderdrukking van dit hormoon bij mensen met overgewicht zet zoden aan de dijk, omdat een teveel aan leptine je lichaam ongevoelig voor het hormoon maakt. De gevolgen zijn dan dat een verzadingsgevoel ontbreekt en de vetverbranding op een laag pitje staat.

Wist je dit van cafeïne?

Cafeïne blijft uren in het lichaam

Binnen 45 minuten wordt cafeïne opgenomen in het bloed en de weefsels, maar het duurt veel langer om afgebroken te worden. Cafeïne gaat dus niet zo snel uit het systeem, maar blijft ongeveer 4 uur lang in het lichaam. Maar dan ben je nog niet alles kwijt! Dit kan in totaal 12 uur duren. Bij rokers verdwijnt de stof sneller uit het systeem. Bij vrouwen die anticonceptiepil gebruiken blijft cafeïne juist langer in het lichaamssysteem; ongeveer 4 uur langer. De inname van cafeïne tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat de stof  nog langer in het lichaam aanwezig is: het kan de aanwezig zelfs tot 11 uur verlengen.

Cafeïne kan dus pas beginnen te verdwijnen als het tijd is om naar bed te gaan. Het verklaart ook de verslaving; men wil de volgende ochtend weer een bakje koffie hebben.

4 5

Afkickverschijnselen van koffie

In het handboek DSM-5 is het afkicken van cafeïne opgenomen als een stoornis. De tekst beschrijft de effecten bij sommige mensen die abrupt met cafeïne stoppen of de inname drastisch verminderen. Zo kunnen afkickverschijnselen na 12 tot 24 uur plaatsvinden: hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, een sombere stemming en concentratiestoornissen kan men allemaal ervaren wanneer men ineens minder/of geen koffie drinkt, volgens het boek. Door een rustige afbouwperiode zou dit eventueel voorkomen kunnen worden. 6

Positieve effecten van cafeïne

Betere alerheid, aandacht, concentratie en focus

Negatieve effecten van cafeïne

Het kan angst, depressie, prikkelbaarheid en verslaving stimuleren

7