Mediterrane voeding helpt de vette lever

OEDGEZOND.INFO

Het aantal gevallen met een non-alcoholic vette lever stijgt. Bewerkte voeding -zoals transvetten, geraffineerde koolhydraten, kunstmatige zoetstoffen en suikers- draagt hier sterk aan bij. Mediterrane voeding verbetert de conditie van de vette lever.

Overtollige vetopslag in de lever

Overtollige vetopslag in de lever zul je het eerste merken aan een lager energieniveau. Niet zo vreemd: de lever is het grootste orgaan in het lichaam, en helpt bij de voedselvertering, energieopslag en verwijdering van gifstoffen. De lever is al een drukke duizendpoot, en als hij overuren moet maken dan kan dit vermoeidheid tot gevolg hebben.

Het vette lever syndroom kent twee soorten; non-alcoholic en alcoholic. Bij de alcoholische versie is het ontstaan door overmatig alcoholgebruik. De lever breekt de meeste alcohol af, maar dit kan giftige stoffen genereren. Deze stoffen schaden de levercellen, bevorderen ontsteking en verzwakken het natuurlijke immuunsysteem van de mens.

Tegenwoordig is de non-alcoholic versie een big issue. De westerse voeding staat bol van de additieven, fructosesiroop, transvetten, suikers en andere zoetstoffen. Het aantal kinderen met een vette lever neemt dan ook toe. Het syndroom komt vaker voor bij mensen met prediabetes, diabetes type 2 en obesitas. Normaal gesproken kwam de vette lever vooral voor bij mensen vanaf middelbare leeftijd. Te hoge trygliceriden waarden, medicijngebruik, hoge bloeddruk en metabole stoornissen zijn ook risicofactoren.

Er zijn veel natuurijke  manieren om de conditie van de lever om te keren

Mediterrane voeding doet de lever goed

Hier is ook de mediterrane voedingsstijl aan toe te voegen, volgens een publicatie in the British Journal of Nutrition 

Toen de effecten van de mediterrane voeding- en leefstijl na 6 maanden meten werden bij obese patiënten, bleek er meer gewichtsverlies te hebben plaatsgevonden in vergelijking met de controle groep die een normaal dieet volgde. De deelnemers waren ook beter in staat om te sporten en bewegen. Er vond een verlaging in ALT-spiegels plaats en leverstijfheid was afgenomen.

Pectine voor een gezonde lever

Een studie in Journal of Agricultural and Food Chemistry laat dan nog weten dat pectine, een polysacharide die onder andere voorkomt in appels en citrusvruchten, een gunstige invloed kan hebben op de vette lever. Pectine draagt bij aan gunstige veranderingen in de darmflora en in de stofwisseling van korte keten vetzuren. Muizen die een vetrijk dieet gevoerd hadden gekregen, ontvingen ook 8 weken lang pectine. Dit leidde tot verbeteringen in de vetstofwisseling, een vermindering in oxidatieve stress en ontsteking. De aanwezigheid van de gunstige darmbacteriën Bacteroides, Parabacteroides, Olsenella en Bifidobacterium nam toe. Dit had weer een positieve invloed op de lever.

Ook honing doet de vette lever goed!