Gezondere lever en darmflora door knoflook

De uitwerking van knoflook op de gezondheid is behoorlijk veelzijdig. De plant uit de lookfamilie kan ook leveraandoeningen zoals leverfibrose behandelen, laat Pharmaceutical Journal weten. Een bijkomend voordeel is dat knoflook voor een toename van onder andere Lactobacillus in de darmen zorgt.

Knoflook voor gezonde lever en darmen

Het is een polysaccharide uit knoflook, die deze gunstige effecten teweeg brengt. Dit bleek althans bij muizen met alcohol gerelateerde leverfibrose. 1  De muzen kregen een knoflooktinctuur (56%, 6 ml/kg),  tablet (60 mg/kg) of de polysaccharide (250 of 150 mg/kg) toegediend voor de duur van 30 dagen.

Leverfibrose

De drie middelen waren geschikt als behandelmethode bij fibrose van de alcoholische lever. Tegelijkertijd vond er een toename plaats van Lachnospiraceae, Lactobacillus, Facklamia en Firmicutes. De toename kwam tot stand door suppletie met de polysaccharide.

  • Lachnospiraceae: Ondersteunt gewichtsbeheersing
  • Lactobacillus:  Ondersteunt gewichtsbeheersing en het immuunsysteem, kalmeert de darmen en vermindert de symptomen van een vaginale schimmelinfectie
  • Facklamia: Beschermt tegen infecties
  • Firmicutes: Ondersteunt de vertering van zetmeel en vezels

Het kleine gewasje bevat meer dan 200 chemische bestanddelen en is uitvoerig bestudeerd in duizenden onderzoeken.

Gunstige darmbacteriën

Ook knoflookpoeder zorgt voor de groei van gunstige darmbacteriën. 2

Hoewel knoflook een antibacteriële werking heeft, lijkt de plant alleen op de schadelijke darmbacteriën een remmend effect te hebben. Dit is ook zo bij strengen die resistent voor antibiotica zijn. Zo zijn bijvoorbeeld melkzuurbacteriën resistent tegen knoflook. Dit suggereert dat knoflook een modulerende werking op de darmflora heeft. 3 De diallyl disulfide uit knoflook veroorzaakt een succesvolle celdood bij Candida albicans. 4

Vette lever

Knoflook ondersteunt de gunstig darmbacteriën, en is in te zetten bij een vette lever en leverschade. Je hoeft hiervoor niet te overdrijven: gebruik het in de voeding, of houd je bij een supplement aan de voorgeschreven dosis

Er zijn aanwijzingen dat knoflookpoeder de hoeveelheid vet in de lever bij patiënten met het vette lever syndroom verlaagt, en dat suppletie met knoflook ook de vetmassa bij deze patiënten vermindert. 5

Ratten met leverschade kregen een waterextract van verse knoflook, en ondervonden al vrij snel een vermindering van de leverschade. 6 De onderzoekers speculeerden dat de aanwezige antioxidanten het moeilijk maken voor instabiele zuurstofmoleculen die cellulaire schade veroorzaken.

Knoflook gaat niet met alle medicatie goed samen. Voorbeelden zijn bloedverdunnende middelen en proteaseremmers.