Haarverlies en huidschade door “westers dieet” zijn omkeerbaar

De westerse voeding van vandaag de dag is niet alleen nadelig voor het gewicht, maar is ook van invloed op de haren en huid. De huid kan er sneller door verouderen of in ontstekingsconditie raken, en de haardos kan dunner en grijzer worden. Maar….deze schade is omkeerbaar!

Haarverlies en huidschade omkeerbaar

Het westerse dieet is rijk aan transvetten, en dit heeft een negatieve invloed op de huid en haren. Bij muizen met een dun vachtje en slechte kwaliteit huid dankzij westerse voeding, werden deze verschijnselen omgekeerd. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van John Hoplins, en is gepubliceerd in Scientific Reports.

Consumptie van de verkeerde vetten in de voeding kan leiden tot ontstekingscondities van de huid, haarverlies en grijze haren.

De onderzoekers ontwikkelden een medicijn: D-PDMP (D-threo-1-phenyl-2-decanoylamino-3-morpholino-1-propanol) in de hoop dat de effecten van een ongezond dieet omgekeerd zouden worden.

Wat doet D-PDMP?

Het medicijn reguleert de productie van een type vet dat bekend staat als “glycospphinolipide’ (GSL’s). Dit vet maakt deel uit van de membranen van de huidcellen en andere celtypen. GSL’s zijn het hoofdbestanddeel van huidcellen die de buitenste huidlaag bedekken, en van keratinocyten. Keratinocyten zijn dan weer cellen die een rol spelen bij de pigmentatie en kleur van huid, haren en ogen.

De onderzoekers willen verder onderzoek doen, en melden dat het medicijn een behandelwijze kan zijn voor patiënten met huidziekten zoals psoriasis. Ook zou het middel nuttig zijn bij wonden die als gevolg van plastische chirurgie of diabetes zijn ontstaan.

Hoewel velen van ons misschien reikhalzend naar D-PDMP zullen uitkijken –al was het alleen maar tegen grijze haren-, zal het helaas nog even duren voordat het beschikbaar komt. Maar het is een hoopvol idee dat de schade omkeerbaar is.

Grijze haren

De nederige ui kan uitkomt bieden tegen haarverlies. 1 En dan wel het sap van dit bolgewas. Het vergt veel inzet en een strak regime; je moet minimaal 3x per week de haren en hoofdhuid inmasseren met het sap, en dit een poos laten inwerken.  Mineralen die vroegtijdig grijs worden kunnen remmen zijn ijzer, zink en koper. 2 Deze zitten ook in de ui.

Hiernaast zijn er nog andere natuurlijke middelen die haarverlies gedeeltelijk omkeren, zoals deze kruidenoliën en deze voeding.

Minder rimpels

Voor natuurlijke anti-aging middelen met betrekking tot de huid, kun je rauwe cacaopoeder en lycopeen uit tomaten consumeren. Cacao heeft niet zomaar een positieve invloed op rimpels: in één onderzoek noemden de auteurs het effect van cacao op rimpels “zeer sterk.” Lycopeen biedt bescherming van binnenuit tegen zonlicht, én verbetert de huid, mits je een opbouwperiode van circa 3 maanden in acht hebt genomen. 3 4 5 6

Foto: De foto’s op deze website zijn rechtenvrij o.a. van  Pixabay