De gezondheidsvoordelen van frambozen

Gastblog Charlotte/Puur Figuur-  Frambozen zijn niet alleen heerlijk en prachtig, ze zijn ook nog eens ontzettend gezond. In dit artikel kom je erachter wat frambozen precies voor je gezondheid kunnen doen. Ook vertellen we je of je van deze besjes kan blijven snoepen als je wilt afslanken.

1: Bescherming tegen vrije radicalen

Frambozen zitten vol antioxidanten en hebben daarom veel gezondheidsvoordelen

Frambozen zitten barstensvol antioxidanten. Uit een onderzoek waarbij veel gegeten fruitsoorten met elkaar vergeleken werden, bleek dat frambozen, blauwe bessen, zwarte bessen en granaatappels de beste bronnen van antioxidanten waren.

Deze antioxidanten zijn van groot belang. Ze maken vrije radicalen onschadelijk. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die je lichaamscellen kunnen beschadigen doordat ze deeltjes van hen “stelen”. Dit kan het risico op verschillende ziektes vergroten.

2: Een gezond hart en vaatstelsel

Frambozen eten kan je op meerdere manieren helpen om je hart en vaatstelsel gezond te houden. Onder andere doordat ze:

  • Een ontstekingsremmende werking hebben. Laaggradige ontstekingen (dit zijn een soort langdurige ontstekingen die vaak onopgemerkt blijven) kunnen namelijk het risico op hart- en vaatziektes verhogen.
  • Kalium bevatten. Uit onderzoeken blijkt dat een dieet dat rijk is aan dit mineraal kan helpen om het risico op hart- en vaatziektes te verkleinen.
  • Kunnen helpen om je bloed te verdunnen en om bloedproppen te voorkomen.
  • Helpen om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan, wat een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaataandoeningen.

3: Een sterk immuunsysteem

Voeding die rijk is aan vitamine C is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Frambozen bevatten een goede hoeveelheid van deze vitamine. Een sterk immuunsysteem maakt je beter bestand tegen ongewenste indringers zoals virussen, bacteriën en schimmels.

4: Een gezonde huid

Om je huid in topconditie te houden, is je voeding belangrijker dan crèmes. Vitamine C is een van de voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je huid.

Onze huid bestaat namelijk voor een belangrijk deel uit collageen. Dit is een soort eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en soepelheid van je huid. Een afname van collageen kan voor rimpels zorgen.

Voor een gezonde aanmaak van collageen heb je vitamine C nodig. Hierdoor helpt deze vitamine dus indirect bij het voorkomen van rimpels. Uit een onderzoek onder meer dan 4000 vrouwen bleek dan ook dat er een verband was tussen een hogere inname van vitamine C en een minder droge huid en minder zichtbare rimpels.

5: Gezonde ogen

Frambozen kunnen helpen om je ogen gezond te houden. Ze bevatten namelijk voedingsstoffen die de productie van traanvocht ondersteunen en de vitamine C die erin zit helpt om je ogen te beschermen tegen schade door de zon.

Maar dat is nog niet alles. Frambozen bevatten ook een antioxidant, genaamd zeaxanthine, die helpt om het risico op maculadegeneratie te verkleinen. Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen achteruitgaat. Deze aandoening komt erg veel voor onder ouderen.

Frambozen & afslanken

Frambozen en afslanken gaan goed samen

Als je wilt afslanken, zijn frambozen een geweldig tussendoortje. Ze bevatten veel water, waardoor je weinig calorieën binnenkrijgt. Maar wat misschien nog belangrijker is: ze zijn rijk aan vezels. Vezels helpen namelijk tegen hongergevoelens en dat is wel zo fijn als je wat minder probeert te eten om af te slanken.

Daarnaast bleek uit een onderzoek, dat in 2013 te lezen was in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Nutrition & Food Research, dat frambozen de aanmaak van leptine kunnen stimuleren. Leptine is een hormoon dat je hersenen het signaal geeft dat je genoeg gegeten hebt.

Belangrijk om te weten: fruit is ontzettend gezond, maar bevat wel veel suiker. Eet daarom niet meer dan twee porties fruit per dag als je wilt afslanken.

Meer info over afslanken vind je hier.

In het kort

De smaak alleen is al reden genoeg om van frambozen te snoepen, maar je doet je lichaam er ook een groot plezier mee. Ze zijn een goede bron van antioxidanten, vitamine C en vezels. Ze dragen onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, een sterk immuunsysteem, gezonde ogen en een gezond gewicht.

Bronnen: Kelly L Wolfe, Xinmei Kang, Xiangjiu He, Mei Dong, Qingyuan Zhang, Rui Hai Liu, J Agric Food Chem, 2008. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE, Am J Clin Nutr, 2007. Puupponen-Pimiä R, Seppänen-Laakso T, Kankainen M, Maukonen J, Törrönen R, Kolehmainen M, Leppänen T, Moilanen E, Nohynek L, Aura AM, Poutanen K, Tómas-Barberán FA, Espín JC, Oksman-Caldentey KM, Mol Nutr Food Res, 2013.