Onderzoeken ontrafelen nieuwe voordelen van vitamine

Nu de warmterecords steeds gebroken worden, kunnen we lekker vitamine D opdoen. Blootstelling aan de zon voor 12 minuten staat gelijk aan orale inname van 3000 ie vitamine D.  Uitstekend, want de zonvitamine heeft een reeks van verrassende voordelen!

Veel voordelen van vitamine D

Vitamine D is een populair onderwerp nu steeds meer bekend is hoe snel men hieraan tekort kan komen. Maar ook voor onderzoekers is het een interessant en dankbaar onderwerp. Talloze studies belichten de voordelen van deze zonvitamine. Waarom vitamine D ook wel zonvitamine genoemd wordt behoeft eigenlijk geen uitleg: de stof wordt aangemaakt in de huid, wanneer de huid is blootgesteld aan de zon.

Vitamine D in voeding: onvoldoende

De vitamine -eigenlijk een hormoon- zit ook in sommige voeding. De zon is de beste bron van vitamine D, maar sommige voeding voorziet er ook in: vette vis, vlees en zuivel van gezonde buiten grazende dieren, eierdooiers en runderlever bevatten alle de zonvitamine. Toch is suppletie in de winter geen overbodige luxe, omdat deze voeding weliswaar in vitamine D voorziet, maar toch niet voldoende bevat. 1

De vitamine staat niet alleen in verband met lichamelijke problemen; een tekort kan ook de mentale gezondheid beïnvloeden. De bekendste functie van vitamine D is dat het de calciumspiegels reguleert, en de botten sterk houdt. Studies suggereren ook dat vitamine D beschermt tegen hartfalen, diabetes, kanker, problemen met de luchtwegen, auto immuunziekten en zelfs haarverlies.

Vitamine D tekort

De hoeveelheid mensen met een tekort is verrassend. Zo zou 40% van de Amerikanen een tekort hebben 2 , en werd er in 2012 al gesproken van een tekort onder 70% van de Europeanen. 3

Onder symptomen van een tekort vallen pijn in de spieren en gewrichten, vermoeidheid, problemen met de ademhaling en een mindere stemming. De vitamine heeft ook de hand in een winterdip.

Auto immuunziekten

In de nieuwste editie in Clinical Reviews in Allergy & Immunology wordt uit de doeken gedaan hoe vitamine D ook een rol speelt bij auto immuunziekten. 4

Uit de studie/vrij vertaald:

“Vitamine D is in verscheidene epidemiologische studies in verband gebracht met meerdere auto immuunziekten. Dankzij de unieke capaciteiten kan vitamine D gen expressie reguleren en immunomodulerende effecten uitoefenen op de immuuncellen. Het remt de productie van pro-inflammatoire cytokinen en wekt tal van gunstige celfuncties op. Een gebrekkige vitamine D signalering of een niet-adequate inname van vitamine D kan bijdragen aan de start en progressie van auto immuniteit. “

Hartfalen

Diverse onderzoeken hebben gesuggereerd dat vitamine D beschermende effecten heeft tegen cardiovasculaire aandoeningen. De vitamine heeft een uitwerking op de hartcellen.Na een hartaanval zijn de cellen verantwoordelijk voor de vorming van littekenweefsel (cCFU-Fs: cardiac colony-forming unit fibroblasts). cCFU-Fs worden verhinderd door vitamine D en dit beschermt tegen de vorming van dit littekenweefsel. 5 6

Kanker

Borst- en darmkanker zijn beide in verband gebracht met een vitamine D tekort. Volgens onderzoeksresultaten is de kans op borstkanker kleiner, naarmate de vitamine D spiegel hoger is. Dit verband bleef, ongeacht leeftijd, BMI, calciuminname en rookgewoonten. Dat de kans op darmkanker ook omlaag gaat naarmate de vitamine D spiegel hoger is, bleek uit een grootschalige studie met data uit 3 continenten. 7

Buikvet

Interessant is het, dat de zonvitamine ook een rol speelt bij buikvet. Een lage vitamine D spiegel kan leiden tot overgewicht, maar een studie legde ook de focus op de vetverdeling en vitamine D. Een lage spiegel en een grotere tailleomvang blijken vaak samen te gaan, en dit geldt met name voor mensen met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Volgens de studie auteurs zouden mensen met een zwembandje er verstandig aan doen om hun spiegels te laten checken. 8 9

Alzheimer’s

In een systematische review waarbij 70 studies betrokken waren, werd gesuggereerd dat er een relatie is tussen blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon en bescherming tegen multiple sclerose, Parkinson’s en Alzheimer’s. Een directe relatie tussen Alzheimer’s en vitamine D is nog niet duidelijk. Er is bewijs dat vitamine D de stemming en cognitie verbetert bij Parkinson’s. 10 11 12 13

Chronische pijn

In de afgelopen jaren is er veel aandacht voor lage vitamine D spiegels en het ontstaan van/de verergering van chronische pijn. Er is bewijs dat een vitamine D tekort een rol speelt in de etiologie van chronische pijn. 14

Bij mensen met chronische pijn lijkt een inname van 2000 ie per dag redelijk. De suppletie is niet perse een kuur tegen de pijn, maar een tekort is wel aangetoond bij pijnpatiënten. 15 Aanwijzingen dat suppletie een positief effect op de volksgezondheid heeft nemen alleen maar toe. 16

De ideale vitamine D spiegel is in 2010 vastgesteld op 75-110 nmol/L. 17 Een blootstelling aan de zon van 12 minuten staat gelijk aan de orale inname van 3000 ie vitamine D. Andere onderzoeken spreken van 15.000 iu per 15 minuten. 18

De maximale veilige dosis zou rond de 10.000 ie per dag liggen, maar hierover wordt nog gedebatteerd. 19

Foto’s : Pixabay