Zout: hoeveel is nu echt te veel?

OEDGEZOND.INFO

Te veel zout is slecht voor je, onder meer in verband met je hart. Maar hoeveel is te veel? Een nieuwe internationale studie suggereert dat we ons er niet al te veel zorgen over hoeven te maken.

Hoeveel zout?

Via onze westerse voeding consumeren we veel zout. We zouden volgens de richtlijnen niet meer dan 6 gram zout moeten nuttigen. Een nieuw onderzoek suggereert dat we opnieuw overwegen hoeveel zout nu eigenlijk echt schadelijk is. De onderzoekers zijn afkomstig van diverse internationale instituten in Canada en 21 andere landen. Volgens hen is de richtlijn onnodig laag. Ook zou er weinig bewijs zijn voor een verbeterde gezondheid door een lagere inname van zout. De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet.

Bij de studie waren 94.000 mensen betrokken in de leeftijd van 35-70 jaar, die gemiddeld 8 jaar lang gevolgd werden.

Een inname die iets hoger ligt zou veilig zijn, maar…

Hogere inname?

Een hogere inname van natrium zou namelijk niet leiden tot een toegenomen risico op cardiovasculaire ziekten en een beroerte. Dit zou alleen zo zijn waar het normaal is dat de gemiddelde inname hoger ligt dan de aanbevolen 5 gram per dag. De onderzoekers merkten ook op dat het percentage deelnemers uit ontwikkelingslanden dat de 5 gram overschreed slechts 5% was. In de meeste landen neemt men gemiddeld 3 tot 5 gram per dag. In China ligt de zoutinname erg hoog: daar neemt 80% van de bevolking dagelijks meer dan 5 gram zout. Alleen in die landen waar de zoutinname zo hoog ligt, onder meer in China dus, is er een directe link tussen de zoutinname en cardiovasculaire gebeurtenissen zoals een hartaanval en beroerte.

Kalium

De kaliuminname is ook nog belangrijk: Volgens de auteurs nemen alle cardiovasculaire problemen, waaronder vroegtijdig overlijden, af als er voldoende kalium geconsumeerd wordt. Dit is te vinden in groenten, fruit, aardappels, noten en bonen.

Het lijkt dus een beetje onduidelijk hoeveel zout men per dag zou horen te hebben. Het is de vraag of je uit deze uitkomsten kunt concluderen dat de zoutinname voor iedereen omhoog moet, gezien het voorbeeld van de Chinese bevolking.

De auteurs trekken dan ook nog de conclusie dat er geen overtuigend bewijs is dat mensen met een gemiddelde of matige zoutinname hun zoutinname zouden moeten verlagen om een hartziekte of beroerte te voorkomen.

Omdat er a) gesteld wordt dat de richtlijn van 5 gram per dag best omhoog kan en b) dat een lagere inname geen gezondheidseffect heeft, bij mensen die een gemiddelde inname hanteren, lijken er wat tegenstrijdigheden en schept het onderzoek niet veel duidelijkheid.