Nachtelijke spierkramp, hoe stop je dit?

OEDGEZOND.INFO

Word je weleens uit je slaap gehouden door nachtelijke spierkramp? Hier zijn een paar strategieën om het te verslaan!

Pijnlijke krampen in de spieren

Bijna 60% van de volwassenen heeft last van nachtelijke spierkrampen. Deze terugkerende pijnlijke krampen voel je meestal in de onderste been spieren en kunnen van een verstoorde nachtrust naar een ernstige slaapstoornis gaan. Ze komen vaker voor bij 50 plussers. Als je er bekend mee bent, lees dan hoe je er van af komt en hoe je weer een normale slaap kunt ervaren.

Hoe kom je aan nachtelijke krampen?

Het is niet exact bekend wat de oorzaak is, maar er zijn wel een aantal factoren die meespelen. Vermoeidheid in de spieren, zenuw disfunctie of abnormaliteiten in electrolyten (chemische disbalans in calcium, kalium en magnesium).

Ook een rol spelen

 • Overbelaste spieren
 • Dehydratatie
 • Lang zitten of staan
 • Zwangerschap
 • Platvoeten of andere voet deformiteiten
 • Alcoholisme
 • Medicatie tegen hoge bloeddruk, psychische stoornissen of te hoog cholesterol
 • Schildklieraandoeningen, diabetes, Parkinson’s, vaatziekten, cirrose

Als je met je huisarts spreekt over beenkrampen, is het belangrijk dat hij/zij op de hoogte is van je medische geschiedenis om andere condities die spierkrampen kunnen veroorzaken uit te sluiten. Deze condities zijn het rusteloze benen syndroom, myosotis en perifere neuropathie.

Quinine was ooit de gouden standaard, maar wordt niet langer aanbevolen vanwege de kans op geboortedefecten en serieuze bijwerkingen. Calcium channel blockers en antiepileptica kunnen alternatieven zijn, maar hebben ook bijwerkingen.

Hoe kom je er weer af?

Stategieën tegen spierkrampen

Strek je onderbeen uit en trek je tenen dichter na je toe, hou je knie zo recht mogelijk. Masseer tegelijkertijd je beenspieren. Je kunt ook een 3-minuten-routine doen voor het slapen gaan, om de krampen te voorkomen. Wanneer je dit een paar weken volhoudt, nemen de frequentie en ernst van de krampen af.

Magnesium

Magnesium wordt het meest aanbevolen tegen spierkrampen. Veel mensen hebben te lage magnesiumspiegels en een tekort bevordert de krampen. Een hoeveelheid van circa 400 mg per dag zou al kunnen helpen. Je kunt ook een magnesiumspray kopen. Bij de online Body&Fitshop is deze heel betaalbaar. Of neem een (voet-) bad met Epsom zout voordat je naar bed gaat. Dit krikt de magnesiumspiegel op, maar blijf dit wel consequent herhalen.

Vitamine B complex en vitamine B12</h4?

Een andere veilige en natuurlijke remedie zijn de B-vitaminen en/of een hoge dosis van vitamine B12. Dit heeft aangetoond de krampen te verbeteren bij oudere mensen met een te hoge bloeddruk. Zij namen ofwel 3x per dag een supplement met alle B-vitaminen of 250 mcg vitamine B12 (hydroxocobalamine). Beide opties brachten een sterke verbetering.

Wat doe je altijd?

 • Zorg dat je gehydrateerd blijft
 • Beperk de inname van bewerkte, verpakte voeding en eet veel donkere bladgroenten
 • Probeer het stretchingprogramma van 3 minuten voor het slapen gaan
 • Probeer een magnesiumsupplement, 400 mg in meerdere doses gedurende de dag. Neem ook een vitamine B supplement
 • Eventueel kun je 2000 mcg vitamine B12 onder de tong leggen

Bronnen:

 1. Amer Fam Phys. 2012;86(4):350-355.
2. Consult Pharm. 2008 Feb;23(2):141-56.
3. BMJ. 1995;310:13.
4. J Physiother. 2012;58(1):17-22.
5. Nutr Rev. 2012 Mar;70(3):153-64.
6. Family Practice (2014) 31 (1): 7-19.
7. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12;9:CD009402.
8. IMCJ. 2007 Dec;6(6):20-23.
9. J Clin Pharmacol. 1998 Dec;38(12):1151-4.