Te hoge bloedsuikerspiegel? Eet blauwe bessen!

OEDGEZOND.INFO

Blauwe bessen zijn de perfecte vruchtjes om de bloedsuikerspiegel in balans te krijgen, én te houden, meldt een nieuwe publicatie. De juiste hoeveelheid suiker in het bloed geeft de cellen en organen energie. Maar wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is, geeft dit problemen. Bovendien gooit het roet in het eten bij elke afvalpoging.

Blauwe bessen bij een te hoge bloedsuikerspiegel

Het extract van blauwe bessen brengt de bloedsuikerspiegel omlaag, en tegelijkertijd remt het inflammatoire processen. De stoffen in blauwe bessen, waaronder flavonoïden, quercetine glycosiden en quinine zuur, versterken elkaars werking.

Volgens de auteurs van de studie, die gepubliceerd is in Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy  beschikken de besjes over hypoglycemische activiteit die tot stand komt door de synergetische effecten van bovengenoemde stoffen, en zou dit ook nuttig zijn bij diabetes.

Diabetes is een endocriene en metabole ziekte die veroorzaakt wordt door een compleet of gedeeltelijk tekort aan insulineafscheiding. Het aantal patiënten met diabetes type 2 maakt voor 90% deel uit van het totale aantal.

Top 5 Gezondst fruit

Blauwe bessen horen bij de Vaccinimum familie, en komen oorspronkelijk uit Noord Amerika. De bessen komen ook in grote hoeveelheden uit China, waar de grond helaas zeer vervuild is. Dus als je ze koopt, check dan even het land van herkomst. Eerder onderzoek liet zien dat de vruchtjes een rijkelijke bron van nutriënten zijn, zoals anthocyaninen, organische zuren, fenolzuren, superoxide dismutase (SOD), pectine, polysacchariden, pterostilbeen en meer. 12

De blauwe bes staat in de top 5 gezondst fruit van de Food and Agriculture Organization of the United Nations, omdat de consumptie ervan uiterst voordelig is voor de gezondheid en bescherming biedt tegen ziekten. Zo verlagen ze de bloeddruk, remmen ze tumorgenese en kunnen ze neurodegeneratieve ziekten voorkomen. 34

Deze effecten zijn vooral belangrijk bij de behandeling van diabetes, leveraandoeningen, kanker, cardiovasculaire ziekten en bloedarmoede.5,6

Maar ze beschikken dus ook over hypoglycemische activiteit. 7

En verder onderdrukken ze

  • een proces dat een grote rol speelt bij leverschade en insuline weerstand
  • onderdrukken inflammatoire cytokinen
  • verbeteren de expressie van bepaalde genen, zodat de bloedsuikerspiegel verlaagd wordt

 Ook andere onderzoeken, experimenteel en klinisch, hebben sterk gesuggereerd dat blauwe bessen een bron van bioactieve bestanddelen zijn die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van obesitas en diabetes type 2.8 De bessen verlagen ook pro-inflammatoire stoffen zoals stikstofmonoxide, die een rol spelen bij onder andere migraine.

Hyperglycemie bevordert ontstekingsresponses, en produceert vrije radicalen die tot diabetes type 2 kunnen leiden. 9 Polyfenolen oefenen hun beschermende effect uit tegen diabetes door inflammatoire responses te onderdrukken..10,11 Door oxidatieve stress te onderdrukken, beschermen de polyfenolen ook tegen ander chronische ziekten. 12

 Ander recent nieuws over blauwe blauwe bessen

De polyfenolen uit druiven en blauwe bessen verbeteren het episodisch geheugen bij gezonde ouderen met geheugenproblemen. Deze uitwerking is er zelfs bij ernstigere cognitieve gebreken.  13  De anthocyaninen verlichten leverfibrose door oxidatieve stress te en inflammatie te moduleren. 14