Curcumine uit kurkuma: gunstig bij het metabool syndroom

Zoals we weten heeft kurkuma tal van voordelige effecten op onze gezondheid. Het is een van de meest onderzochte kruiden en de uitkomsten blijven verrassen. Nu blijkt nog een werking van deze geneeskrachtige Indiase geelwortel: de inname zorgt voor een uitstekende zink/koper ratio, en dit is vooral gunstig voor mensen met metabole problemen.

Wat is het metabool syndroom?

Het metabool syndroom kan wel het syndroom van de 21e eeuw genoemd worden. Het is een complexe stoornis die veel mensen hebben, maar niet iedereen is zich ervan bewust of weet wat het inhoudt. Het is geen ziekte op zichzelf, dit syndroom, maar een groep van risicofactoren: een hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, ongezonde cholesterolspiegel (hoge LDL-/lage HDL waarden), hoge triglyceriden waarden en buikvet. Als deze risicofactoren in combinatie met elkaar voorkomen, dan heb je een probleem omdat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Ook is de kans op diabetes 5x hoger als de aandoeningen aanwezig zijn.

Het goede nieuws is dat het metabool syndroom omgekeerd kan worden, of op zijn minst onder controle gehouden kan worden. Veranderingen in voeding en leefstijl maken echt een verschil.

Oorzaken voor het metabool syndroom

Insulineweerstand

Insuline helpt je lichaam om glucose om te zetten in energie. Bij insulineweerstand werkt dit niet meer goed, dus je lichaam maakt steeds meer insuline aan. Dit kan tot diabetes leiden, en extra gewicht rond de buik.

Obesitas

Vooral buikvet. Volgens experts wordt het metabool syndroom steeds gebruikelijker, vanwege de stijgende obesitas-cijfers. De link tussen obesitas en metabole problemen is natuurlijk overduidelijk, ook voor de leek.

Ongezonde leefstijl

Ongezonde bewerkte voeding en een tekort aan lichamelijke activiteit spelen een rol

Hormonale disbalans

Hormonen kunnen ook een rol spelen. Een voorbeeld is PCOS (Polycysteus ovarium syndroom), een conditie waarbij de hormonen uit balans zijn en die in verband staat met het metabool syndroom

Roken

Koper en zink bij metabool syndroom

Een publicatie in Journal of Dietary Supplements laat weten dat kurkuma gunstig kan zijn voor patiënten met het metabool syndroom, omdat het voor een goede zink/koper ratio zorgt.

De serum concentraties van sommige sporenelementen zijn namelijk hoger bij mensen die aan het syndroom lijden. Curcumine uit kurkuma heeft antioxidant en antinflammatoire werkingen en kan een rol spelen bij de beheersing van cardiovasculaire risico’s.
De geelwortel heeft ook een effect op de zink- en koperwaarden in het bloed.

Patiënten (120 deelnemers) werden in 3 groepen gedeeld

  • 1 gram curcumine per dag
  • 1 gram curcumine fosfolipide per dag
  • Een placebo

Elk werd 6 weken ingenomen. De zink- en koperwaarden werden voor en na interventie gemeten.

De serum concentraties zink waren door interventie een stuk meer gestegen in groep 2 dan in groep 1. In de controle groep daalde de zinkwaarden. De serum zink-/koperspiegel was hoger in de groepen 1 en 2, maar was duidelijker in groep 2.
De inname van curcumine en curcumine fosfolipide van 1 gram per dag voor de duur van 6 weken stond in verband met een toegenomen zinkspiegel en een adequate zink/koper ratio.

Recente studies suggereren dat koper een voordelig effect heeft bij de symptomen van het metabool syndroom. Naast koper is mangaan ook belangrijk in dit verband. 1 Wat betreft zink: naarmate het metabool syndroom sterker aanwezig is, daalt de zinkspiegel. 2